De Schakel
In memoriam
Zuster Segers werd 104 jaar

Op donderdag 24 november jl. bereikte Riek Segers, bij veel dorpsgenoten nog bekend als Zuster Segers, de zeer hoge leeftijd van 104 jaar. Ze overleed afgelopen zaterdag 3 december na een kort ziekbed in De Eikelaar in Udenhout. Voor zover…

Op donderdag 24 november jl. bereikte Riek Segers, bij veel dorpsgenoten nog bekend als Zuster Segers, de zeer hoge leeftijd van 104 jaar. Ze overleed afgelopen zaterdag 3 december na een kort ziekbed in De Eikelaar in Udenhout. Voor zover bekend, is in Berkel-Enschot of Heukelom nog nooit iemand -die hier geboren is- 104 jaar oud geworden! In memoriam nemen we een kijkje in haar leven.

 

Aan de Enschotsebaan 27, voorheen B 41, heeft de familie Segers tientallen jaren geboerd. In 1989 verhuisde landbouwer Jan Segers (Jzn.) naar het Gelderse Rekken omdat de gemeente Tilburg landbouwgrond van hem nodig had. De eerste Segers die daar in Enschot kwam wonen was Graad (Gerardus Josephus Norbertus) Segers. Toen hij op 9 mei 1906 in Tilburg huwde met boerin Maria Elisabeth van den Hout woonde Segers al in de hoeve aan de Enschotsebaan. Wanneer de in Tilburg geboren Graad exact in Enschot was komen wonen is me onbekend. Wat wel vaststaat is het feit dat het ‘kersverse’ echtpaar is gaan boeren aan de Enschotsebaan 27. Ze kregen 11 kinderen.

Op 24 november 1918 zag in de namiddag dochter Riek (Henrica Josefina Maria) het levenslicht. Riek is ongehuwd gebleven. Veel inwoners kennen haar als ‘Zuster Segers’ omdat ze haar hele werkzame leven in de zorg heeft gewerkt. Op 1 januari 1954 werd Riek benoemd tot wijkverpleegster bij het plaatselijk Wit-Gele-Kruisgebouw, alhier. Zuster Segers stond in hoog aanzien en heeft veel inwoners onderzocht en de nodige hulp en ondersteuning geboden.

Ze verplaatste zich in het begin per fiets. Later schafte Riek een brommertje aan. Toen zuster Segers haar autorijbewijs haalde kocht ze een Dafje. Riek heeft op verschillende plaatsen in Berkel-Enschot gewoond. Na de Enschotsebaan verhuisde ze naar de bovenwoning van de toenmalige Boerenleenbank aan Raadhuisstraat 39 te Berkel. Later verkaste Riek naar een woning aan de Dom S. Dubuissonstraat 40 A. In de begin jaren ‘90 van de vorige eeuw kocht ze een nieuw gebouwd huis aan de Osseweide 2 te Enschot. Ongeveer 8 jaar geleden verkocht ‘zuster Segers’ vanwege gezondheidsklachten haar woning. Nu is Riek woonachtig in woonzorglocatie De Eikelaar te Udenhout en vierde daar haar 104e verjaardag. De bijgevoegde foto is van het gezin Segers-Van den Hout en is gemaakt bij gelegenheid van hun zilveren bruiloft. Geheel links staat Riek Segers.

 

Foto: collectie familie Segers.

Tekst: Rinus van der Loo.

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op