De Schakel
Uitgelicht
Zorgatelier Il Sogno blij met Zorgbus 

Patricia de Rooij en Dave van Berkel van Zorgatelier Il Sogno zijn blij dat ze kinderen in de opvang dagelijks kunnen vervoeren met de komst van de Zorgbus. Deze bus is in bruikleen van ‘Stichting Mobiliteit voor Iedereen’ en wordt…

Patricia de Rooij en Dave van Berkel van Zorgatelier Il Sogno zijn blij dat ze kinderen in de opvang dagelijks kunnen vervoeren met de komst van de Zorgbus. Deze bus is in bruikleen van ‘Stichting Mobiliteit voor Iedereen’ en wordt door –lokale- ondernemers gefinancierd. Het Zorgatelier heeft nu een tijdelijke bus, maar in februari komt de ‘super degelijke bus’, zoals Patricia zegt.

Zorgatelier Il Sogno begon negen jaar geleden met het idee dat ieder kind een plek heeft op een volwaardige plek. ‘De maatschappij kan ik niet veranderen, maar ik kan het kind wel leren omgaan met de maatschappij’, licht Patricia toe. Op de zorgboerderij aan de Zandstraat 9 in Berkel-Enschot worden voornamelijk kinderen met ADHD en autisme opgevangen. ‘Maar we doen hier niet aan etiketjes. Ieder kind is anders.’

Beperkt budget
Patricia en Dave runnen nu bijna vier jaar de zorgboerderij op de huidige locatie en doen dat met heel hun ziel en zaligheid. ‘De kinderen maken een groei door. Het is prachtig wanneer een kind weer terug naar school kan door de juiste zorg.’ Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn door veranderingen in het zorgbudget. Zo wordt het vervoer van en naar de dagbestedingslocatie verplicht gesteld, maar de vergoeding vanuit de gemeente is niet kostendekkend.

De Zorgbus van Stichting Mobiliteit voor Iedereen heeft daar een oplossing voor gevonden. ‘We willen eenzaamheid onder kwetsbare groepen bestrijden. Tegen een relatief laag bedrag krijgen instellingen de bus in bruikleen. Zorgboerderijen rijden vaak met verouderd vervoer rond, maar eigenlijk wil je met die doelgroep niet stil komen te staan’, zegt Helmer de Vries van de ‘Stichting Mobiliteit voor Iedereen’.

Definitieve Zorgbus
Vier weken geleden werd het Zorgatelier door de stichting benaderd. ‘In februari krijgen we een bus die rekening houdt met de wensen van de kinderen. Het is een lage variant, eigenlijk gewoon de busversie van een personenauto. Op die manier voelen zij zich niet anders.’ De stichting zoekt nu sponsoren in een straal rondom het atelier. ‘Een kleine ondernemer kan bijvoorbeeld zijn logo laten drukken op de bus, maar we hebben ook mogelijkheden voor grotere ondernemers’, zegt Helmer.

De bus wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van en naar de dagbestedingslocatie, maar ook voor boodschappen en activiteiten. Wie de bus mee wil sponsoren, kan contact opnemen met de Stichting Mobiliteit voor Iedereen of doneer via de website.

https://stichtingmobiliteitvooriedereen.nl/project/zorgboerderij-il-sogno/

Tekst: Annebelle Nooteboom
Foto: Peter Timmermans

Fotobijschrift: Vlnr: Patricia de Rooij, Dave van Berkel en Helmer de Vries

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op