De Schakel
Nieuws
Zon en schaduw langs de Beukendreef

Veertig jaar geleden kocht de familie De Wolf het huis aan de Lucas van Leijdenstraat met een kleine achtertuin die direct grenst aan de Beukendreef. De heer De Wolf vertelt dat er toen boompjes stonden van ruim een meter hoog.…

Veertig jaar geleden kocht de familie De Wolf het huis aan de Lucas van Leijdenstraat met een kleine achtertuin die direct grenst aan de Beukendreef. De heer De Wolf vertelt dat er toen boompjes stonden van ruim een meter hoog. Dat zijn nu forse exemplaren. Hij kreeg steeds meer last van schaduwwerking van steeds maar doorgroeiende beuken. Hij stapte naar de gemeente en verzocht om daarvan verlost te worden. Na langdurig overleg achtte de gemeente de bezwaren reëel. Enkele bewoners van huizen aan de noordkant van de Beukendreef steunden zijn acties. De gemeente liet eerst nog de beuken door een deskundig bedrijf onderzoeken. Die kwamen tot de conclusie dat het beter was om alle 44 beuken uit de meest noordelijke rij weg te halen. Zij staan te dicht op elkaar en zouden zich op den duur niet goed kunnen ontwikkelen.

Kleine boompjes worden groot

Gezonde bomen kappen?
Daar was niet iedereen gelukkig mee. Er staan drie rijen magistrale beuken en dat geeft de Beukendreef cachet en een echt groen karakter. Lidia van Amelsvoort, die met haar gezin aan de zuidkant van de Beukendreef woont, kreeg pijn in haar hart toen ze hoorde dat de gemeente een bomenrij met 44 gezonde beuken wilde gaan kappen.

Een petitie
Ze is van mening dat de te kappen bomen in prima staat zijn. Juist de beuken aan de zuidkant, die in de volle zon staan, zijn in slechte conditie. Deze hebben snel last van de straling van de zon. Dat is ook goed te zien aan hun ijlere bladerdak. Beuken zijn juist gewend om in bossen andere bomen om zich heen te hebben. Als je een rij beuken gaat kappen, loop je volgens Lidia een forse kans dat de overblijvende beuken onder de extra zonnestraling verder achteruit gaan. Dat is ook de mening van de Stichting Stadsbomen Tilburg. Lidia startte een petitie en kreeg binnen korte tijd meer dan 400 handtekeningen.

Hoe verder?
De gemeente moet zich nog beraden en er is nog een kapvergunning nodig. Als je door Berkel-Enschot fietst, ontkom je niet aan de vraag hoe kaal het dorp zal worden als je alle bomen, die schaduwen in tuinen werpen, zou kappen.

Video bewonersavond Beukendreef – Gemeente Tilburg

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans
Video: Marcel Panis

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op