De Schakel
Reportage
Zomerleut trekt veel bezoekers

Ontzettend gaaf was het. Zomerleut 2018 was formidabel, top en geweldig. Alles klopte: zomerse temperaturen, goede bands, veel mensen en gezelligheid alom. “Een groot tuinfeest en leuk dat zoiets gewoon in het dorp is”, waren veelgehoorde reacties die Twan van…

Ontzettend gaaf was het. Zomerleut 2018 was formidabel, top en geweldig. Alles klopte: zomerse temperaturen, goede bands, veel mensen en gezelligheid alom.

“Een groot tuinfeest en leuk dat zoiets gewoon in het dorp is”, waren veelgehoorde reacties die Twan van den Brand kreeg. De 28 jarige voorzitter van Kraanpop organiseerde met 4 anderen en samen met KPJ het tweedaagse feest op het Wilhelminaplantsoen. Met ruim vijftig vrijwilligers liep alles gesmeerd. Zo was er op zaterdag avond tweeduizend liter bier om de kelen gesmeerd te houden voor het meezingen met de live band Reload en de muziek van de dj Tommy Santo.

De coverband gaf twee optredens die enorm aansloegen bij het publiek. De drummer van Reload kon overigens bijna vanuit zijn plekje op het podium zijn huis zien. Maar hij zal eerder oog hebben gehad voor zijn publiek. Twan van den Brand schat dat er op de piek van de avond wel 1400 mensen op het veld stonden. Waaronder ook veel van zijn leeftijdgenoten. Tommy Santo voelde goed aan welke muziek hij het beste kon draaien en liet zijn publiek dansen op klassiekers uit de jaren ’80 en ’90.

Voor eigenaar Elleke van café ’t Raadhuis was het zaterdagnacht nog even aanpoten. Haar café stroomde vol met mensen voor wie het nog niet genoeg was. “Mensen zijn gewend om tot 03.00 of later uit te gaan. Dan is 01.00 uur nog erg vroeg”, verklaarde de kastelein. Op zondag zat haar terras vol. Mensen luisterden vanuit de schaduw mee met In Between, en de coverbands van Abba, U2 en Queen.

In Between opende het zondagprogramma. Het koor uit Berkel-Enschot heeft ongeveer 50 leden en die pasten met gemak op het podium. Dat was binnen anderhalf uur opgebouwd en is een vernuftig systeem op een vrachtwagen. The stage wordt in zijn geheel omhoog gelift. Hierdoor is handmatig monteren niet meer nodig.

Van begin tot eind was Zomerleut drukbezocht. De 17 leuttafels zorgde bij aanvang van het festijn meteen voor 170 mensen die van hapjes en drankjes werden voorzien. Dat aantal liep al snel op bij aanvang van de live band. Ook de zondag opende met een bezoekersaantal van rond de 150. Veel daarvan waren de avond ervoor ook geweest. Volgens een van de vrijwilligers om de bonnen op te maken. Zaterdagnacht om half één kwam iemand nog voor honderd euro bonnen bij haar kopen. Ze waarschuwde nog dat het na een half uur afgelopen was. Tekenend voor dit evenement is dat het zo gezellig is dat je een dag later weer komt en het jaar daarop ook weer, zeer waarschijnlijk.

Bekijk hier de foto’s van Zomerleut via Facebookpagina van Zomerleut

Bekijk hier het fotoalbum van Zomerleut op zondag van Peter Timmermans

Bekijk hier de video

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans
Video: Marcel Panis (film) en Bart van Rijsewijk (montage)

About the author

Related Posts