De Schakel
Uitgelicht
Zeldzame grassilo aan het Meijerpad

Beste lezer, Als je het object ziet lijkt het nergens op. Maar de grassilo, die ik eergisteren weer eens bezocht, staat aan een fietspad dat loopt van zwembad het Baksche Ven, onder Oisterwijk, naar Tilburg. Het grondgebied van het Baksche…

Beste lezer,
Als je het object ziet lijkt het nergens op. Maar de grassilo, die ik eergisteren weer eens bezocht, staat aan een fietspad dat loopt van zwembad het Baksche Ven, onder Oisterwijk, naar Tilburg. Het grondgebied van het Baksche Ven, alsook het bosgebiedje waar de gevonden grassilo staat, lagen voor de gemeentelijke herindeling in Berkel-Enschot.

 

Grassilo
In het het eerste kwart der vorige eeuw zette De Nederlandse Heidemaatschappij zich in voor het beter bewaren van (dier)voeder. Je moet hierbij dan denken aan het “bewaren” van gras, bietenblad en de speciaal de in Berkel-Enschot bekende (groen)knollen. In de eind jaren 30, van de vorige eeuw, kwam de “grassilo” in swung.

 

Wat is een grassilo?
Het is een gewapend betonnen soort “putring” met een wisselende doorsnede. Ik denk dat de grassilo, die ik vond, een doorsnede heeft van zo’n 4 meter. Hij is dus gemaakt voor het “opslaan” van gras, bietenblad, (groen)knollen of combinaties daarvan. Bijvoorbeeld gras gemengd met bietenblad. Het object, wat ik al overigens 3 jaar geleden voor het eerst ondektte  tijdens een fietstocht, is zo’n “goeie” meter hoog. Op de “putrand” zitten op steeds terugkomende zelfde afstanden ijzeren boogvormige boogjes, om er iets aan te kunnen bevestigen.

 

Desolaat
“Mijn” gevonden silo ligt er desolaat bij. Er groeien bomen in! 
Hij ligt links langs het fietspad verscholen achter hout en VEEL braamstruiken. Zo’n object ligt in principe niet in de middle of nowhere. Ik weet dat er jaren geleden, bij de uitbreiding van de A58, van eenbaans naar tweebaans, er een of meerdere hoeve’s moesten wijken. Ga er dus op voorhand van uit dat de “put” niet alleen in het landschap heeft gestaan.
Ik heb van horen zeggen dat er in de nabijheid van het Baksche Ven een hoeve is verdwenen voor het “algemeen belang”. Ondergetekende heeft contact gehad met boer: Jeff Denissen, uit Heukelom. Bij zijn vader thuis heeft ook zo’n grassilo gestaan. Thuis is de bij ons bekende hoeve: Boerderij Denissen. “Bij Jeff thuis kon men op de grassilo houten opzet stukken zetten met daartussen planken. Je kon dan meer gras op slaan. De houten “opzet” was zo’n 50- tot 75 cm. hoog. Je deed het gras in de silo en strooide er een flinke laag stro over. Als definitieve afdekking kwam er nog een laagje grond over heen”, aldus Jeff Denissen. Soms hadden de putten een kraantje aan de buitenkant zitten, voor het afvoeren van “perssappen”. Sommige slimme boeren verzamelde dat sap om het over brandnetels te strooien. De planten gingen er kennelijk van dood.

 

Beerboer Wim Versteijnen
In mijn jeugd ging mijn vader altijd met zijn zeug naar boer en beerboer: Wim Versteijnen uit buurtschap De Doode Kraan, te Berkel. We hadden er een speciaal zelf bedacht wagentje voor. Er zaten vliegtuigbanden uit de 2-de wereldoorlog onder. Op het wagentje stond dan een verplaatsbare ijzeren kooi om de zeug in op te kunnen vangen. Wij als kinderen mochten altijd mee, zittend op de “sponnen” van het karretje, naar Versteijnen. “Het” gebeuren van zeug en beer mochten wij niet zien. We keken om ons heen en zagen een betonnen object op het erf staan. Het was ook een grassilo. De silo en de boer zijn er al lang niet meer. (adres: De Kraan 43)

 

Aanvraag gemeentelijk monument
Meteen heb ik de status gemeentelijk monument voor de gevonden grassilo aangevraagd. De  Heemkundekring De Kleine Meijerij stond achter deze aanvraag. Ik kreeg van een ambtenaar van de gemeente Tilburg te horen dat de gemeente zo’n object nog niet in haar assortiment heeft. Volgend jaar wordt de grassilo mogelijk meegenomen op een lijst van nieuw te beschermen objecten. 

 

Vragen
Wie kan mij vertellen waar vroeger meer van deze silo’s hebben gestaan in Berkel-Enschot en Heukelom?
Is er misschien iemand die me kan vertellen van wie deze gevonden silo was?
U kunt uw reactie sturen aan
info@schakel-nu.nl

 

Tekst en foto: Rinus van der Loo,

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op