De Schakel
Van Berkelse Bodem
Yoghurt met aardbeien en vlierbloesemsiroop

Ik heb op mijn nieuwe tuin twee vlieren staan, ik wist niet dat ze zo hard konden groeien, je moet er bijna met de snoeischaar bij blijven staan, maar dat terzijde. Dit jaar kan ik voor het eerst vlierbloesem van…

Ik heb op mijn nieuwe tuin twee vlieren staan, ik wist niet dat ze zo hard konden groeien, je moet er bijna met de snoeischaar bij blijven staan, maar dat terzijde. Dit jaar kan ik voor het eerst vlierbloesem van eigen tuin plukken, wat een genot. Je kan er van alles mee maken, maar de vlierbloesemsiroop is toch wel de bekendste. Dus zo geschiedde en heb ik wat flesjes siroop gemaakt. Trouwens als je eens wil proeven, laat het me weten ik heb vast nog wel een flesje staan of ik maak iets voor je. Het toetje wat ik heb gemaakt doet me denken aan vroeger. Als we heel veel aardbeien van de tuin haalden, dan maakten we dit. Vroeger voegden we suiker toe, maar nu dus de siroop van de vlierbloesem.

Gelukkig heb ik naast de 2 vlieren op de tuin, nog wel wat ruimte voor andere zaken zo heb ik afgelopen maand heel wat plantjes op de tuin kunnen zetten die ik had voorgekweekt in mijn kas. Zo hebben de courgettes, kolen, andijvie, knolselderij en pompoenen de frisse buitenlucht kunnen opsnuiven en heb ik ook heel wat kunnen zaaien. Het jaar is gelukkig nog lang niet klaar. Dus wordt allemaal vervolgd wat er de komende tijd allemaal vanaf gaat komen of niet haha, want nog steeds zijn veel dieren me te slim af… Ze zullen wel lachen zo samen, ze hebben een goede tuin gevonden om lekker te eten. Toch maar wat meer schrikachtige dingen op mijn tuin zetten, zodat ze iets minder hard lachen….

 

Vlierbloemsemsiroop

Ingrediënten:
25 stuks vlierbloesemschermen of meer
1 citroen
1 kilo suiker per liter water

Schud de vlierbloesem voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Let op: niet onder de kraan afwassen! Doe de vlierbloesem in een grote pan of bak en zet net onder water. Laat dit 24 uur staan. Zeef het mengsel eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Vang het vocht op. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je dan over houdt. Per liter vocht weeg je een kilo suiker af. Doe het vocht met de suiker, schil van de citroen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit rustig pruttelen tot alle suiker is opgelost. Verwijder de citroenschil en giet de siroop in een schone weckfles en sluit af. Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.

Als toetje combineer je yoghurt met aardbeien en vlierbloesemsiroop en wat muntblaadjes.

Ingrediënten:

  • Volle yoghurt
  • Aardbeien
  • Vlierbloesemsiroop
  • Munt

Je kan bovenstaande ingrediënten naar eigen inzicht gebruiken. De een wil veel aardbeien in zijn toetje en de ander juist weer meer yoghurt.

Het volgende heb ik gedaan. ½ liter yoghurt en een stuk of 10 grote aardbeien in stukjes met een scheutje siroop en dat meng je door elkaar. Vervolgens zet je het voor zo een uur in de koelkast, daar wordt het lekkerder van. Gelijk eten kan natuurlijk ook.  Als het tijd is voor het toetjes doe je er wat blaadjes munt doorheen.

Ellen de Visser

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op