De Schakel
Reportage
Wonen in stijl in De Generaal

Achter de Albert Heijn ligt het voormalige gemeentehuis van de gemeente Berkel-Enschot en Heukelom. Toen die gemeente in 1996 werd opgeheven bleef er een leeg gemeentehuis over. Wat moest je daar nu mee doen: slopen of een andere bestemming geven?…

Achter de Albert Heijn ligt het voormalige gemeentehuis van de gemeente Berkel-Enschot en Heukelom. Toen die gemeente in 1996 werd opgeheven bleef er een leeg gemeentehuis over. Wat moest je daar nu mee doen: slopen of een andere bestemming geven?

Het duurde een aantal jaren voor er een definitieve beslissing viel. Er werd een dokterspost in gevestigd, die al weer snel vertrok naar Koningsoord en ook het muziekmuseum Kessels heeft er enige tijd onderdak gevonden. In 2015 werd het door de gemeente verkocht aan de projectontwikkelaar D.W. Investments B.V.  Die wilde er met handhaving van de kenmerken van het gebouw woningen in onderbrengen.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het gebouw is in 1977 gebouwd onder leiding van de bekende architect Peer Bedaux. Maar je ontkomt er niet aan om binnen het gebouw flink wat veranderingen aan te brengen. De verbouwing is door Pieter Bedaux ontworpen. Peter de Wilde van DW Investments laat ons het pand zien. We staan volgens hem nu in de voormalige trouwzaal van het raadhuis. Dat is voor veel wat oudere mensen uit Berkel-Enschot de plaats waar zij ‘vroeger’ zijn getrouwd. Nu is er in die trouwzaal een bijzondere woning met wintertuin geconstrueerd. Voor het hele gebouw gaat het om 9 grote compleet verschillende koopwoningen en 12 tweekamer huurwoningen.

Voor veel mensen in Berkel-Enschot is De Generaal een plek met sweet memories.

Typische kenmerken
Met Peter lopen we door het gebouw. Bijna alle woningen liggen op de begane grond en hebben een eigen tuin. Binnenin het complex ligt een grote patiotuin, die als ontmoetingsplek voor de bewoners functioneert. Peter wijst ons op de typische kenmerken van Peer Bedaux. De schoorstenen lopen heel apart vanzelf over in de muur waarop ze staan. Hij paste altijd kleine ramen toe en de gangen in het gebouw zijn heel breed. De binnenmuren in het gebouw waren oorspronkelijk 38 cm dik: hij koos voor een robuuste uitstraling.
Het lessenaardak is karakteristiek. Aangekomen bij de grote parkeerplaats wijst Peter erop dat bij de bouw van de Albert Heijn het dak daarvan is aangepast aan dat van het gemeentehuis. Het is dan ook geen wonder dat alle woningen binnen vier maanden waren verkocht of verhuurd. We lopen nog even binnen bij Ine Bierhuizen, secretaris van KBO Berkel-Enschot. Zij laat ons haar woning zien. Zij is heel tevreden met haar nieuwe huis; ze vindt het leuk om in het oude gemeentehuis te wonen.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op