De Schakel
Nieuws
Winnaar zonnebloemwedstrijd feestelijk bekendgemaakt

Dit voorjaar gaf de twaalfjarige Emma van Vloten Martin het startsein voor een zonnebloemwedstrijd in haar buurt. Na de laatste officiële meting op zaterdag, volgde zondag het moment van de waarheid. Wie heeft de hoogste zonnebloem weten te kweken en…

Dit voorjaar gaf de twaalfjarige Emma van Vloten Martin het startsein voor een zonnebloemwedstrijd in haar buurt. Na de laatste officiële meting op zaterdag, volgde zondag het moment van de waarheid. Wie heeft de hoogste zonnebloem weten te kweken en sleept de eerste prijs in de wacht?

 

Het begon allemaal dit voorjaar, toen Nederland in een lockdown ging. Een bijzonder ingrijpende tijd. ‘We hebben het er thuis veel over gehad,’ zegt Emma. ‘Ik wilde de mensen graag een beetje opvrolijken. Omdat mijn broer Simon gek is op zonnebloemen, dacht ik dat het misschien leuk was om een wedstrijd te organiseren.’ En dus ging ze meteen enthousiast aan de slag. Veel van haar buren aan de Osseweide en Craenweide reageerden positief en op 1 mei (internationale zonnebloemdag) ging Emma bij de deelnemers langs om de pakketjes zonnebloemzaadjes uit te delen.

Meten is weten

Een maand later volgde een eerste meetmoment. Moeder Kitty vertelt: ‘Het was zo leuk om te zien hoe de wedstrijd verliep. Er waren vroeg- en laatbloeiers bij, dikke en dunne exemplaren en brutale of juist verlegen types die de grond niet uit durfden te komen. Het zijn wat dat betreft net mensen.’ Emma vult aan: ‘Vanochtend kon iedereen een route lopen langs alle deelnemers en meedoen aan een quiz. Daarin konden ze aangeven welke bloem bijvoorbeeld de dikste stengel had, de grootste of juist kleinste bloemen.’ Maar de belangrijkste vraag was natuurlijk wie de allerhoogste bloem in de tuin had staan. En hoewel op het zakje met zaadjes stond aangegeven dat de bloemen ongeveer 1,80 meter hoog zouden worden, ging de winst naar de reuze-zonnebloem van de heer Van Roosmalen. Zijn zonnebloem haalde een indrukwekkende hoogte van 3 meter 95. Zijn geheim? ’Veel aandacht en af en toe wat extra te eten.’ Uit handen van Emma en Yanick Beekman van Twinsz IJs & zo ontving hij een cadeaubon van 25 euro. ‘Daar zullen mijn kleinkinderen blij mee zijn,’ aldus de winnaar.

 

Na afloop van de prijsuitreiking werd Emma zelf ook nog in het zonnetje gezet door Robert en Toos Holl. Ze bedankten Emma voor haar hartverwarmende initiatief en overhandigden haar een zelfgemaakt schilderijtje van een – voor de gelegenheid zeer toepasselijk – personage uit de Kuifje stripalbums: professor Zonnebloem.

 

Tekst: Noortje de Kok

Foto: Coen Brekelmans

 

[Fotobijschrift hoofdfoto: ] Vlnr: Emma, Yanick Beekman (Twinsz) en de heer Van Roosmalen

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op