De Schakel
Met Passie
William Coolen is tekenaar en ontwerper van heraldische wapens

William Coolen heeft de klassieke opleiding van grafisch ontwerper op de Kunstacademie Sint Joost gedaan. Vanaf 1983 is hij zelfstandig gaan werken; hij ontwierp logo’s, boeken en folders en nu is hij 76 jaar en met pensioen. Maar hij zit…

William Coolen heeft de klassieke opleiding van grafisch ontwerper op de Kunstacademie Sint Joost gedaan. Vanaf 1983 is hij zelfstandig gaan werken; hij ontwierp logo’s, boeken en folders en nu is hij 76 jaar en met pensioen. Maar hij zit niet stil. Hij heeft altijd veel belangstelling gehad in de Middeleeuwen en nu ontwerpt en maakt hij heraldische wapens.

 

Wat zijn heraldische wapens

William vertelt: ‘In de Middeleeuwen gingen ridders zich op het slagveld steeds meer en beter beschermen. Maar dat had tot gevolg dat zij minder herkenbaar waren. Dat was niet zo handig. Daarom zijn er in die tijd wapens ontworpen, die op het schild werden aangebracht. Iedereen kon dan zien wie je was’.

 

Een goed ontworpen wapen laat de belangrijkste elementen zien.

 

In de loop van de tijd zijn heraldische wapens breder in opkomst gekomen. Er zijn bijvoorbeeld familiewapens en die familie hoeft dan niet van adel te zijn. William: ‘Zo heb ik het familiewapen ontworpen voor de familie Van der Leegte uit Eindhoven. Je gaat dan na welke specifieke zaken in zo’n familie een rol hebben gespeeld en die verwerk je dan in een wapen’.

Je hebt ook kerkelijke en coöperatieve wapens. Toen de Trappistinnen Koningsoord verlieten en naar Oosterbeek gingen, was er behoefte aan een nieuw wapen. William werd gevraagd om dat te ontwerpen. Hij paste in twee kwartieren een boom wortelend aan het water toe en in het derde kwartier de Heilige Geest in de vorm van een duif en twee zilveren lelies als verwijzing naar Maria en ordestichter Robert van Molesme.

Enkele mooie door William ontworpen wapenszijn te zien op de replica van een zestiende-eeuwse gerestaureerde waterput in Den Bosch. Die kunnen door iedereen worden bewonderd die er aan voorbij loopt. Op zijn website www.williamcoolenheraldiek.nl zijn meerdere voorbeelden te vinden.

 

Nederlands Genootschap voor Heraldiek

Het ontwerpen van wapens is aan allerlei regels gebonden. In Nederland bestaat daarvoor het Nederlands Genootschap voor Heraldiek. Daaraan is ook het College van Herauten verbonden, waarvan William lid is. Dat college beoordeelt of nieuwe ontwerpen van wapens in overeenstemming zijn gemaakt met de daarvoor geldende regels. Ook is William redactielid van het blad Blazoen. Heraldiek is voor William een fascinerend onderwerp.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op