De Schakel
Nieuws
Wil en Joke Hoevenaars zijn vijftig jaar getrouwd

Wil Hoevenaars woonde in Helvoirt en hielp zijn vader met het rondbrengen van brood met een paardenkar. Toen hij 16 was ging hij dansen in danszaal Concordia in Berkel. Daar was ook Joke Maas. Van het één kwam het ander…

Wil Hoevenaars woonde in Helvoirt en hielp zijn vader met het rondbrengen van brood met een paardenkar. Toen hij 16 was ging hij dansen in danszaal Concordia in Berkel. Daar was ook Joke Maas. Van het één kwam het ander en zij trouwden toen Wil 21 was. Nu zijn ze vijftig jaar getrouwd.

Van Helvoirt naar Berkel
Joke kwam uit Berkel, dus verhuisde Wil vanuit Helvoirt daarnaartoe. Hij ging bij een bakkerij werken; dat was hij van huis uit gewend. Op een gegeven moment ging hij toch verder kijken en ging bij Lips in Drunen werken. Hij volgde daar cursussen en werd er smeltmeester. Dat betekende dat hij verantwoordelijk was voor de samenstelling van de legeringen, waaruit onder andere de scheepsschroeven werden gemaakt. Dat was heel precies werk, want als de legering niet goed was, kwam je met een scheepsschroef ook niet ver.

In een huwelijk moet je iets van jezelf hebben
en ook dingen samen doen

Kinderen en Sint Vincentius
Joke zorgde voor de kinderen en het huishouden. Ze deed dat graag, want dan kon ze dingen zelf regelen zoals ze dacht dat het moest. Toen ze opgroeide als kind lag dat anders; dan werd er voor je bepaald wat er moest gebeuren. Daar heeft ze altijd moeite mee gehad. Jezelf ontplooien vanuit je eigen mogelijkheden was er toen niet bij. Toen de kinderen het huis uit waren, ging ze verder om zich heen kijken. Ze kwam terecht bij Sint Vincentius in Udenhout, waar ze zorgde voor de kinderen die daar woonden. Dat was niet altijd even gemakkelijk, want die kinderen waren niet voor niets in Sint Vincentius. Maar juist daarom gaf het werk er veel voldoening.

Na het pensioen
Inmiddels zijn Joke en Wil al enkele jaren met pensioen. Dat geeft rust en het geeft ook de mogelijkheid om zelf in te vullen wat je nu echt belangrijk vindt. Wil is oppasopa geworden van zijn twee kleinkinderen. Hij vindt dat geweldig om te doen. Vroeger kwam er van zoiets met een drukke baan niet veel terecht. Nu kun je dat allemaal veel relaxter doen. Joke is zich vooral gaan verdiepen in spirituele onderwerpen. Het geeft haar rust en vertrouwen.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Coen Brekelmans

About the author

Related Posts