De Schakel
Nieuws
Wereld Bloeddonordag en Tjibbe’s leger

Vandaag, 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Een dag die in 2004 in het leven is geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie, om aandacht te vragen voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Deze dag is extra speciaal voor Tjibbe de Louwere van…

Vandaag, 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Een dag die in 2004 in het leven is geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie, om aandacht te vragen voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Deze dag is extra speciaal voor Tjibbe de Louwere van 9 jaar, die een afweerstoornis heeft.

Tjibbe
De afweerstoornis die twee jaar geleden is vastgesteld, zorgde ervoor dat Tjibbe vrijwel altijd ziek was, heel weinig energie had, amper kon sporten en ging afvallen. Als hij ziek werd, kwam hij al snel een week in het ziekenhuis terecht.

Hij legt zelf uit dat zijn leger van soldaten wel functioneert, maar te weinig soldaten heeft. Daarnaast vergeet de baas van het leger welke ziekte hij gehad heeft, dus moet er steeds opnieuw gevochten worden. De moeder en de zus van Tjibbe hebben dezelfde afweerstoornis, zij hebben wel voldoende afweercellen, maar deze functioneren minder goed.

Infuus
Gelukkig is er voor Tjibbe een manier om zich veel beter te voelen. Hiervoor heeft hij wekelijks een infuus nodig om te zorgen dat zijn soldaten/afweerstoffen worden aangevuld. Eerder moest hij daarvoor eens in de drie weken naar het ziekenhuis, maar Tjibbe doet inmiddels alles zelf, zelfs het prikken! Hij is dan ook niet zielig, maar een stoere jongen die ervoor zorgt dat hij gezond is en alles kan doen wat hij wil, zoals keepen bij hockey, snorkelen en hardlopen. Uiteraard kan Tjibbe dit niet zonder hulp van bloeddonoren. De afweerstoffen die hij gebruikt, worden namelijk gefilterd uit het bloed van wel 1000 donoren per infuus! 

Wereld Bloeddonordag
Omdat Tjibbe super blij is dat het infuus er is, wil hij graag, net zoals vorig jaar in bijzijn van de Koning, ‘zijn’ bloeddonoren bedanken. Hiervoor gaat hij vandaag, 14 juni in Tilburg naar de bloedbank om de aanwezige donoren een zonnebril te geven met een kaartje waarop staat: “Lieve donor, dankzij jou ging voor mij het zonnetje weer schijnen!”

Tjibbe is een bijzonder mooi voorbeeld van waarom het zo belangrijk is dat nog meer mensen zich aanmelden om bloed te geven! Dit kan te allen tijde via www.sanquin.nl. Bij vragen over de afweerstoornis of bloeddonorschap, kunt u altijd contact opnemen met de moeder van Tjibbe; Claudiadl76@gmail.com

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Claudia de Louwere

About the author

Related Posts