De Schakel
Weidebeekjuffer langs de Voorste Stroom

Het Heukelommetje is een wandelpad door het beekdal van de Voorste Stroom. Het begint recht tegenover Café Mie Pieters en gaat richting Tilburg. Via een hangbrug steek je de Voorste Stroom over, aan de andere kant ga je terug en…

Het Heukelommetje is een wandelpad door het beekdal van de Voorste Stroom. Het begint recht tegenover Café Mie Pieters en gaat richting Tilburg. Via een hangbrug steek je de Voorste Stroom over, aan de andere kant ga je terug en kom je weer uit op de Sparrendreef. Veel inwoners van Berkel-Enschot weten op een mooie, zonnige dag dit pad te vinden.

Maar weet iedereen ook wat voor fraais er onderweg te zien is? In de maanden juni en juli vliegt boven het water van de Voorste Stroom massaal de Weidebeekjuffer, een aparte libel die vooral langs beken voorkomt.  Als je bij Mie Pieters op de brug gaat staan en je kijkt richting Oisterwijk, dan kun je ze niet missen. Ook bij de hangbrug over de beek vliegen ze volop. Ze lijken zwart en als je ze ziet vliegen denk je dat het een vlinder is. Ze fladderen boven het water of zitten in de vegetatie langs de beek. Libellen kunnen de temperatuur van hun lijf niet zelf regelen. Ze hebben net als vlinders de warmte van de zon nodig om te vliegen. Bij koud weer warmen ze zich op in de stralen van de zon, zittend op een blad of stengel.

Mannetjes herken je aan de donkere vlek in de vleugel. Daardoor maken ze ook een donkerder indruk dan de wijfjes. Mannetjes bezetten een territorium en ze zijn dan ook steeds in de weer om andere mannetjes te verjagen. Vrouwtjes leggen hun eieren op waterplanten in de beek. Uit dat ei komt een larve, die allerlei diertjes in het water als voedsel heeft. In het voorjaar kruipt de larve langs een stengel omhoog. De huid van de larve breekt open en de libel kruipt eruit.

Weidebeekjuffers hebben schoon en zuurstofrijk water nodig. Zo’n veertig jaar geleden was het beekwater zodanig vervuild, dat ze er niet meer in konden leven. Ze werden heel zeldzaam. Door het schoner worden van het water is de Weidebeekjuffer weer helemaal terug van weggeweest. Tegenwoordig fladderen ze weer met honderden boven het relatief schone water van de Voorste Stroom. Als je ze eenmaal ontdekt hebt, kijk je de volgende keer of ze er nog rondvliegen.

Tekst: Jan van der Straaten

About the author

Related Posts