De Schakel
Met Passie
Weerman Jean-Paul Korst

“Het weer is eigenlijk niet te voorspellen”, stelt Jean-Paul Korst (53) met 20 jaar ervaring. Ondanks alle moderne metingsapparatuur komt de voorspelling toch af en toe niet uit. “Dit blijft fascinerend,” Jean-Paul lacht: “de natuur is zo krachtig!” Zijn interesse…

“Het weer is eigenlijk niet te voorspellen”, stelt Jean-Paul Korst (53) met 20 jaar ervaring. Ondanks alle moderne metingsapparatuur komt de voorspelling toch af en toe niet uit. “Dit blijft fascinerend,” Jean-Paul lacht: “de natuur is zo krachtig!”

Zijn interesse werd gewekt door de sneeuwstorm van 1979 en zijn grootvader, die als het onweerde buiten ging staan, terwijl zijn moeder in paniek riep: “onder de tafel!” Onze Berkelse weerman werd lid van dé weeramateurvereniging met zo’n 1000 leden. Hij deed de cursus ‘waarnemen’ en schafte weerinstrumenten aan.

KNMI als enige informatiebron
Vanaf 1998 opende Jean-Paul elke ochtend om 08:00 het deurtje met lamellen, waar de wind doorheen kon. De weerhut, voorzien van barometer, minimale en maximale kwikthermometer stond precies, volgens de regelgeving van het KNMI, op anderhalve meter hoogte op het gras. “Na het aflezen moest je nog echt gaan slaan!” aldus Jean-Paul. “Dat was echt leuk.” Vroeger belden er zo’n 50 waarnemers naar Johan Verschuren om hun weerverhaal door te geven. Dan werd er weleens iets vertelt op de radio. “En als er iets bijzonders was…,” vertelt hij enthousiast verder, “dan belde ze gewoon, op welk tijdstip dan ook, want weerman ben je 24 uur per dag.” Wekelijks gaf hij de weersverwachting door bij Lokale Omroep Schijndel en was eens live in de studio bij Robert Tol.

Tijden veranderen
Weerbedrijven met hun geavanceerde technologie en meteorologen hebben alle weerinformatie (en uitleg hiervan) zo snel paraat dat ze Jean-Paul niet snel meer benaderen.

“Tenzij”… zegt Jean-Paul, “er iets extreems gebeurt in Berkel Enschot, dan weten ze me wel te vinden!” Zo schrijft hij al 14 jaar de weerspreuk in ons weekblad De Schakel en blijft waarnemingen doorsturen naar geïnteresseerden. De weersverwachting wordt tweewekelijks gemaild naar 300 weervrienden en geplaatst op Tilburger.nl. In zijn maandelijkse weerverhaal componeert hij kundig allerlei weerinformatie tot hét verhaal van Midden-Brabant.

Fascinatie groeit
Door de opwarming van de aarde wordt het weer steeds extremer. Echt een uitdaging voor Jean-Paul! Net als het verzoek van het Brabants Dagblad, die weerman Jean-Paul Korst, Johan Verschuren en meteoroloog Diana Woei uitdaagde een weersvoorspelling te doen voor Koningsdag 2017. Jean-Paul knikt. “Dat zijn de leuke dingen en wie zat er het dichts bij?” Jean-Paul grinnikt. “Ikke.”

Jan Pelleboer zei en Jean-Paul Korst zegt: “Ik had het altijd goed met mijn verwachtingen, alleen het weer hield zich er niet aan.”

Tekst: Maartje van Beurden
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op