De Schakel
Jeugd
Wat is er toch op 15 juli te doen? (Deel 2)

Vorige week las ik in mijn agenda: ‘15 juli Feest B-E’. Ik heb een aantal dorpsgenoten gevraagd of zij weten wat er dan te doen is. Zij wisten het niet (zie schakel-nu.nl voor deel 1). Dus ga ik verder met…

Vorige week las ik in mijn agenda: ‘15 juli Feest B-E’. Ik heb een aantal dorpsgenoten gevraagd of zij weten wat er dan te doen is. Zij wisten het niet (zie schakel-nu.nl voor deel 1). Dus ga ik verder met mijn zoektocht.

 

Ik ga Berrie Peek bellen, ik ben benieuwd of hij mij verder kan helpen.

“Berrie Peek”

“Dag Berrie, je spreekt met Wim Verbunt. Ik wilde je wat vragen over de afgelopen maanden, komt dat uit?”

“Ja hoor, vraag maar raak.”

“Jij bent sinds dit jaar voorzitter geworden van de Winkeliersvereniging Koningsoord. Daarmee heb je vast heel wat werk naar je toegetrokken?”

“Nou dat valt wel mee. Toen ik erbij kwam, was het meeste werk al gedaan. Natuurlijk moest er nog wel heel veel worden afgestemd met collega ondernemers en uitvoerder Heijmans. Dat verliep niet altijd even soepel. Maar uiteindelijk hebben we een pracht winkelcentrum neergezet.”

“Berrie, hoe kijk je tegen dit winkelcentrum aan?”

“Ik ben er heel blij mee. Het voelt als een dorp in een dorp. Geweldig! Ik word ook heel blij van de enthousiaste reacties van de dorpelingen.”

“De kwalificatie ‘dorp in een dorp’ dat is mooi gezegd. Daar wil ik je dan ook zeker mee feliciteren. Is alles ook zo volmaakt of loop je nog tegen bepaalde zaken aan?”

“Wat bij ons nog steeds een doorn in het oog is, is het afval. Daar moet een oplossing voor komen we zijn daar druk mee bezig.”

“Afgelopen tijd was niet de meest gemakkelijke tijd door corona?”

“Dat klopt. Vooral de eerste tien dagen waren zwaar. Het publiek wist niet goed hoe ze moesten gaan winkelen. Maar daarna ging het met de anderhalve meter in acht nemend prima. Het winkelend publiek kon ons goed vinden. We merkten dat de slogan ‘Steun Lokaal’ werkte.”

“Je bent dus een tevreden voorzitter. Heb je nog wensen?”

“Ik ben tevreden, maar ik heb nog zeker wensen. Het zou natuurlijk fijn zijn als alle winkelpanden bezet zouden zijn. Het winkelcentrum zal zich nog moeten bewijzen voor potentiële gebruikers. Verder is er behoefte aan een slager. We hopen dat dit op korte termijn wordt ingevuld.”

“Dan heb ik nog een persoonlijke vraag. Kristel Bertens van de KPJ dacht dat jij die wel zou kunnen beantwoorden.”

“Kristel, daar heb ik contact mee gehad voor de online bingoshow. Nou, ik ben benieuwd!”

“Ik kom in mijn agenda de datum ‘15 juli Feest B-E’ tegen! Weet jij hier meer van?”

“Woensdag 15 juli? Nee, ik zie in mijn agenda er niets over staan. Dikke banden race?”

“Nee, dat is altijd met de kermis en die is niet doorgegaan.”

“Het openingsfeest van Winkelcentrum Koningsoord kan het ook niet zijn, want dat hebben we vanwege corona moeten uitstellen.”

“Is al bekend wanneer dat gaat gebeuren?”

Zoals het er nu naar uitziet wordt dat april 2021 en we vieren dan gelijk het eerste verjaardagsfeest.”

“Misschien moet je de vraag voorleggen aan Jos van Baast, prins carnaval van de Knollevreters. Hij weet altijd als eerste wat er komt.”

“Natuurlijk, Jos van Baast! Berrie, bedankt, voor dit gesprek.”

Jos van Baast! Als iemand weet of er ergens een feestje is dan is Jos het wel!

“Met Jos van Baast.”

“Hallo, Prins Jos d’n Irste, met Wim Verbunt. Ik heb een vraag voor jou.”

“Wim ik moet je even onderbreken. Ik ben géén prins meer!”

“Hoezo, geen prins meer, is er een paleisopstand geweest?”

“Nee, op de laatste dag van carnaval word ik uit mijn functie ontheven en nu ben ik weer gewoon Jos.”

“Oké, gewoon Jos, ik zit met een probleem”

Ik vertel hem van mijn agenda en 15 juli Feest B-E.

“Vorig jaar rond deze tijd was er Zomerleut, maar dat gaat volgens mij niet door vanwege corona.”

“En verder gaat er bij jou geen belletje rinkelen?”

“Nee, Wim helaas, misschien zou je het aan de burgervader kunnen vragen.”

“De burgervader, maar die is toch burgemeester van Tilburg?”

“Vanaf 1997 is Berkel-Enschot onderdeel van Tilburg geworden. Voor feesten en evenementen moet Tilburg toestemming geven, dus ook in Berkel-Enschot. Bel Theo Weterings en nog een belangrijk feit: hij woont in Berkel-Enschot.”

“Jos bedankt. Ga ik doen. Houdoe!”

De burgemeester bellen, dat is nog niet zo eenvoudig.

Ik heb contact gezocht met zijn secretaresse en die beloofde mij dat de burgemeester mij zou bellen.

Mijn telefoon gaat.

“Met Wim Verbunt”

“Dag Wim Verbunt, met Theo Weterings”

“Dag burgemeester, hoe gaat het ermee?”

“Het is nogal druk op het werk.”

“Waar komt dat door?”

“Door corona natuurlijk.”

“Start u elke dag met u te laten informeren over corona?”

“Dat is lang wel gebeurd. Dan had ik contact met de directeur van het ETZ Bart Berden, en ook landelijk liet ik me informeren. Gelukkig is het intensieve contact niet meer nodig, maar we moeten nog steeds de vinger aan de pols houden!”

“Vindt u het nog wel leuk als burgemeester?”

“Ja hoor, het is een zware baan, maar het verveelt me zeker niet.”

“Telt Tilburg mee in Nederland?”

“Dat zou ik denken, Tilburg is de zevende stad van Nederland, Tilburg is zeker in tel!”

“U woont niet in de stad Tilburg maar in Berkel-Enschot. Hoe bevalt u dat, wonen in Berkel-Enschot?”

“Dat bevalt me uitstekend. Prachtig dorp met een mooi nieuw winkelcentrum.”

“Kende u Koningsoord van vroeger, toendertijd Trappistinnenklooster?”

“Jazeker, in mijn jonge jaren woonde ik ook in Berkel-Enschot. Het Trappistinnenklooster was een afgesloten geheel, helemaal ommuurd. Dat kan ik me nog wel herinneren.”

“Nu heb ik nog één vraag. In mijn agenda staat ‘woensdag 15 juli Feest B-E’. De datum is niet doorgestreept, maar ik weet niet waar het op slaat! Kunt u mij vertellen wat er op die datum gepland staat? Prins Jos d’n Irste raadde me aan om deze vraag aan u voor te leggen. Want u moet alle evenementen goedkeuren.”

“Nou Wim, als het een groot evenement is dan gaat het zeker niet door. Maar 15 juli zegt mij niets. Misschien moet je deze vraag voorleggen aan Tineke Donga, de voorzitter van de dorpsraad?”

“Een goede tip, dat ga ik doen. Hoelang mag u nog burgemeester zijn?”

“Ik ben begonnen in 2017, en de looptijd van burgemeesters is zes jaar, dus dat wordt 2023. Als het mij en de gemeenteraad dan nog steeds bevalt, plak ik er nog zes jaar aan.”

“Burgemeester bedankt voor uw tijd. Nog veel werkplezier hier in de gemeente Tilburg en woonplezier in Berkel-Enschot.”

Op advies van de burgemeester bel ik de voorzitter van de Dorpsraad: Tineke Donga-Freling.

“Met Tineke.”

“Dag Tineke, met Wim Verbunt. Hoe hebben jullie als Dorpsraad in deze coronatijd contact kunnen houden met elkaar?”

“De bijeenkomsten met de raad gingen niet door. Via videocalls hielden we contact.”

“Hadden jullie in de afgelopen tijd nog evenementen?”

“Helaas ging er veel niet door in Berkel-Enschot. Zo hebben wij onze jaarlijkse gedecoreerdenbijeenkomst moeten annuleren.”

“Waar zijn jullie nu mee bezig?”

“Wij hebben een prachtig winkelcentrum bij Koningsoord. Maar de verkeersveiligheid baart ons nog zorgen, zoals het fietspad. Dat eindigt ineens en het is voor menig weggebruiker onduidelijk hoe je je weg moet vervolgen. Daarover zijn we in overleg met de firma Heijmans en de gemeente Tilburg.”

“Zijn jullie als Dorpsraad tevreden over het aanbod van Koningsoord?”

“Wij zijn zeker tevreden over Koningsoord. We missen echter een multifunctioneel Dorpshuis, waar we als inwoners bij elkaar kunnen komen. Daarvoor is ‘Platform 533’ opgericht, waarin naast de Dorpsraad, CC de Schalm en alle gebruikersgroepen zijn vertegenwoordigd. ‘Loket BE’, dat nu nog in Torentjeshoef zit, zou perfect passen in het toekomstige Dorpshuis.”

“Zijn jullie nog met andere zaken bezig?”

“We hebben buurtbudgetten. Hiervoor kunnen buurten voorstellen indienen voor het leefbaar maken of houden van hun omgeving. Bijvoorbeeld plaatsen van bankjes of speeltoestellen. Verder lag vanwege corona de activiteit ‘Koffietijd’ stil. ‘Koffietijd’ is bedoeld voor ouderen die hulp nodig hebben, omdat zij zelf niet goed meer in staat zijn een structurele sociale activiteit voor zichzelf te organiseren. ‘Koffietijd’ wordt op 7 juli weer opgestart. Dit in samenwerking met een aantal vrijwilligers, SWO, Thebe en Contour-de Twern, die verenigd zijn in het Platform Welzijn.”

“Jullie hebben nog veel plannen voor de nabije toekomst. Nu heb ik nog één vraag. Kun jij mij vertellen wat voor feest er op woensdag 15 juli in Berkel-Enschot is? Bij mij staat het met grote letters in mijn agenda, maar ik weet niet wat voor feest! De burgemeester kon het mij niet vertellen. Hij raadde me aan om het jou te vragen!”

“Woensdag 15 juli? ‘Verrast’ misschien, een gezamenlijke activiteit van de horecaondernemers? Of ‘Sint Job’? Nee, ik zou het niet weten. Misschien weet Ingrid Roets van De Schakel het wel. In het weekblad staat altijd de activiteitenkalender van Berkel-Enschot.”

“Tineke, dat is een goede tip bedankt voor dit gesprek en succes met jullie werk als Dorpsraad.”

Mijn laatste hoop: Ingrid Roets, hoofdredacteur van De Schakel.

“Met Ingrid.”

“Hallo Ingrid, met Wim. Kun jij mij vertellen wat voor feest er is op woensdag 15 juli?”

“Jazeker, De Schakel bestaat dan 55 jaar. Dat willen we graag met de lezers van De Schakel vieren.”

“Hoe ga je dat dan doen?”

“We hebben een speciale grote dikke uitgave van De Schakel gemaakt, met daarin interviews met diverse mensen en organisaties uit ons dorp. Daarnaast een kleurplaat en een fotowandeltocht door het dorp waar je leuke prijzen mee kunt winnen.”

“Zo, Berkel-Enschot mag trots zijn op De Schakel!”

“Dat mogen ze zeker. De Schakel is nog steeds bruisend, met meerdere correspondenten ieder met zijn of haar kwaliteit en fotografen die alle evenementen vastleggen. De Schakel komt al een aantal jaren uit in kleur.”

“Hoe is De Schakel ontstaan?”

“Enkele winkeliers wilden 55 jaar geleden een blad uitgeven voor iedereen. Met naast aanbiedingen ook informatie over het wel en wee van Berkel-Enschot. Dit onder de bezielende leiding van Marcel Panis. Marcel heeft dit 50 jaar gedaan. Vijf jaar geleden heb ik zijn stokje overgenomen.”

“Maar Ingrid, dat is geweldig! En gefeliciteerd met je eerste lustrum! Heb ik als Verhalenverteller ook nog een taak?”

“Jazeker, jij zou een verhaal schrijven, waarin je 8 dorpsgenoten zou interviewen en vragen naar de datum van 15 juli!”

“Oh! Dan ga ik daar maar eens gauw aan beginnen!”

 

Wim Verbunt
Verhalenverteller

Met dank aan: Meneer pastoor, Willemijn Fuite, Kristel Bertens, Berrie Peek, Jos van Baast, Burgemeester Weterings, Tineke Donga-Freling en Ingrid Roets.

Dit is mijn 35everhaal voor De Schakel. Al mijn verhalen worden nagekeken en gecorrigeerd door Jannie Verbunt-van Aert.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op