De Schakel
Bedrijf in beeld
Warme en zoete herinneringen

Hoe stop je na 72 jaar met een dorpsbakkerij? Stapje voor stapje, met goed overleg. Zo sluiten Jack en Marga van Zeeland zaterdag ‘De Smaeck van Brabant’ aan de Kerkstraat.   Het proces was heel rationeel, maar nu het echt…

Hoe stop je na 72 jaar met een dorpsbakkerij? Stapje voor stapje, met goed overleg. Zo sluiten Jack en Marga van Zeeland zaterdag ‘De Smaeck van Brabant’ aan de Kerkstraat.

 

Het proces was heel rationeel, maar nu het echt op het einde loopt, komt de emotie erbij. Dat geldt voor het bakkersechtpaar, maar ook voor hun klanten. Bakkerij Van Zeeland is een echte dorpswinkel. Waar kun je je boodschappen nog laten opschrijven, om ze later te betalen? Marga zit vol met verhalen over vaste en bijzondere klanten. Zoals een klein meisje dat de afgelopen jaren steeds zelfstandiger brood mocht gaan kopen. Nu ze helemaal alleen mag, sluit de winkel. Zo’n verhaal raakt Marga zichtbaar. ‘We hebben ook elke stap in ons proces steeds persoonlijk aan de klanten verteld. Dat vind ik belangrijk.’

 

In 1950 begon de vader van Jack Bakkerij H. van Zeeland. Jacks moeder kwam al gauw in het leven van zijn vader en daarmee ook in de zaak. Nadat zijn vader wegens zijn hart moest stoppen en in 1980 zelfs overleed, heeft Jack de zaak overgenomen. Marga kwam er later bij. En samen dreven ze als bakkersechtpaar hun zaak; altijd één bakkerij en één winkel. Marga werkte parttime in de zorg.

 

Zo’n twintig jaar geleden kreeg Jack een hersenbloeding. Een jaar lang heeft hij gerevalideerd en op het oog lijkt er niets meer mis met hem, maar intern is het toch allemaal een stuk moeilijker geworden. Vooral het structuur geven aan de vele werkzaamheden die een bakkerij vereist, is een probleem. Met hulp van Marga en stappenbriefjes komt er toch brood uit de oven. Samen komen ze eruit, zoals ze dat al die jaren hebben gedaan.

Een mooie afsluiting, zoals wij het wilden

Bewust klein gebleven loopt de zaak goed. Er is ook weer meer aandacht voor het ambacht van de warme bakker. Toch stoppen ze. Het moest er ooit van komen, want hun twee kinderen zien een andere toekomst voor zich. En Jack is beslist: ‘Ik wil niet in een rolstoel de bakkerij uit.’ Nu kunnen ze nog nieuwe bezigheden ontwikkelen. Al zal het wennen zijn.

 

Zaterdag 2 juli is de laatste dag. ‘Dat wordt een mooie afsluiting, zoals wij het wilden.’ Jack en Marga blijven in Berkel-Enschot wonen, maar het door Jack bedachte Enschots vruchtenbrood zal na die dag een zoete herinnering worden.

 

 

Tekst: Frits Hendriks

Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op