De Schakel
Uitgelicht
WANDEL EN WIN Zomerse wandeling langs de Voorste Stroom

De vakantie is begonnen! Ons dorp heeft veel gezellige mogelijkheden voor vertier; van terrasje tot strandbad, maar ook een prachtige groene omgeving om te wandelen. Wij hebben een korte wandelroute uitgelicht van ca. 7 km, geschikt voor jong en oud.…

De vakantie is begonnen! Ons dorp heeft veel gezellige mogelijkheden voor vertier; van terrasje tot strandbad, maar ook een prachtige groene omgeving om te wandelen. Wij hebben een korte wandelroute uitgelicht van ca. 7 km, geschikt voor jong en oud. Met dank aan de Stichting Duurzaamheidsvallei.

 

Grenzend aan ons dorp ligt Heukelom met de prachtige beekvallei van de Voorste Stroom. De stichting Duurzaamheidsvallei is sinds 2014 aan het werk om het landschap als het ware opnieuw aan te kleden. Er worden bomen geplant en er zijn meerdere wandelpaden en een brug over de beek aangelegd. Het gebied verandert continu. Om je (opnieuw) kennis te laten maken met dit stukje prachtige natuur rondom Berkel-Enschot gaan we naar het startpunt Café Mie Pieters, Heukelomseweg 13, Heukelom.

 

Wandelroute:

Vertrekpunt/aankomstpunt: Mie Pieters (bij punt 58 op de kaart).

Via de punten 58 – 61 – 60 – 29 langs de groene route van de Duurzaamheidsvallei richting Oisterwijk.

Op deze route kom je langs een amfibieënpoel met een steile en een glooiende oever. Hier kun je zeldzame planten en dieren vinden. Bij punt 29 De Voorste stroom via het bruggetje oversteken naar punt 55 en dan via de paarse route van de Duurzaamheidsvallei en de punten 53 – 57 terug richting Mie Pieters.

Voor de avonturiers: Ben je nog niet moe, dan kun je nog een kleine extra lus lopen. Aan de overkant van de weg lopen we het door de Duurzaamheidsvallei aangelegde ‘Heukelommetje’ via de punten 57 – 53 – 62 (via hangbrug De Voorste Stroom oversteken) en dan terug naar punt 58 Mie Pieters. Op dit deel van de route kom je langs de Helleputten. Volgens oude volksverhalen moet je goed opletten dat je hier niet invalt…

 

“De Helleputte was vroeger een smerige vijver. Als je erin viel ging je volgens de bewoners naar de hel. Vandaar de naam Helleputte.”

 

Maak onderweg een foto van een – voor jou meest opvallende of bijzondere – plant, boom, dier of landschapselement en schrijf erbij waarom je dit zo mooi vindt. Wil je geen foto sturen, maak dan een klein gedichtje over het gevoel wat dit stukje natuur bij je oproept.

Mail de foto met toelichting of gedichtje vóór 28 augustus naar info@schakel-nu.nl en maak kans op een cadeaubon van 10,-.

Meer informatie of extra wandelroutes: www.duurzaamheidsvallei.nl

Tekst: Ingrid Roets
i.s.m. Ruud Niessen (Stg. Duurzaamheidsvallei)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op