De Schakel
Uitgelicht
Vrijwilligerswerk op het kerkhof in Berkel

Op de vroege ochtend van 11 mei 1940 raakte de dienstplichtige sergeant Adrianus Josephus Denissen van het 1steRegiment Wielrijders in Alblasserdam in zijn buik gewond door Duits mitrailleurvuur. Hij was daar met zijn regiment gelegerd om Duitse troepen aan de…

Op de vroege ochtend van 11 mei 1940 raakte de dienstplichtige sergeant Adrianus Josephus Denissen van het 1steRegiment Wielrijders in Alblasserdam in zijn buik gewond door Duits mitrailleurvuur. Hij was daar met zijn regiment gelegerd om Duitse troepen aan de westelijke kant van de Noord tegen te houden. Bij die beschieting raakten aan Nederlandse kant acht militairen gewond. De offers aan mensenlevens hebben niet veel geholpen: na enkele dagen was heel Nederland bezet.

Het graf van sergeant Denissen
Denissen werd naar het militair hospitaal in Gorinchem gebracht, waar hij overleed. Hij werd op 4 juni in zijn geboortedorp Berkel-Enschot herbegraven. De steen op zijn graf is er door zijn ‘strijdmakkers‘ neergezet. De vrouw van Leo van de Ven ligt begraven op hetzelfde kerkhof, vlakbij het graf van sergeant Denissen. Leo komt daar vaak. Het graf van sergeant Denissen lag er de laatste tijd verwaarloosd bij. Steeds weer als Leo van de Ven het graf van zijn vrouw bezocht, zag hij terloops dat het graf van sergeant Denissen er niet goed bij lag. Dat hoorde anders te zijn.

Vrijwilligerswerk is het cement van de samenleving

Vrijwilligers
Leo sprak Jef Roosen, de beheerder van het kerkhof, erop aan en vroeg of daar wat aan gedaan kon worden. De beheerder is niet verplicht om de graven bij te houden, dat is het werk van de nabestaanden. Maar dit verzoek sprak hem aan. Het graf van een Berkelse soldaat die in mei 1940 sneuvelde hoort er goed uit te zien. Het onkruid werd verwijderd en er werden nieuwe planten voor op het graf geregeld. Het graf ligt er nu weer netjes bij. Dat gaat niet vanzelf. Als er niets gebeurt, vervallen de paden en groeit er overal onkruid.

Er zijn twee groepen vrijwilligers op het kerkhof actief om te zorgen dat het er goed uit ziet. Niet iedereen zal zich realiseren dat deze vrijwilligers ervoor zorgen dat het kerkhof er verzorgd bij ligt. Dat is nog een heel karwei, dat zorgvuldig en met respect moet gebeuren. Het is aan hen te danken dat het graf van sergeant Denissen in een verzorgde omgeving ligt.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

[fotobijschrift] Leo van de Ven (l) en Jef Roosen (r) bij het graf van A.J. Denissen

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op