De Schakel
Nieuws
Voorraadkast Berkel-enschot voor iedereen die het financieel minder heeft

Help en zorg voor elkaar! Je weet nooit wanneer jij een ander nodig hebt in de toekomst, zegt mijn moeder altijd. Dat zijn de woorden van de oprichtster Lisseth van Bebber van de Voorraadkast.   Lisseth kwam op het idee…

Help en zorg voor elkaar! Je weet nooit wanneer jij een ander nodig hebt in de toekomst, zegt mijn moeder altijd. Dat zijn de woorden van de oprichtster Lisseth van Bebber van de Voorraadkast.

 

Lisseth kwam op het idee om een voorraadkast op te gaan zetten nadat, zij een schrijnend verhaal hoorde over een moeder met dochter die geen geld had om beschermingsmateriaal te kopen tijdens de menstruatie van haar dochter. De giften van de voedselbank worden steeds minder, omdat de groep die het nodig heeft steeds groter wordt. Maar er zijn ook groepen die het heel moeilijk hebben en net buiten de boot vallen voor die hulp.

‘Het zet je aan het denken’, zegt Lisseth. ‘We hebben het zelf niet slecht, maar moeten ook hard werken in onze fietsenwinkel Giant Store van Bebber en ons zware gezin.’

Maar dat het niet voor elk gezin financieel even makkelijk gaat, weet zij uit haar directe omgeving. Het bleek bovendien nog eens uit haar oproep via diverse Facebookpagina’s van Berkel-enschot. Zij schrok zo van de uitslag dat zij meteen doorpakte en in een goede 2.5 week een kast, sponsoren en een facebookgroep op had gezet. In één week tijd waren er maar liefst 72 aanmelding op deze facebookgroep.

De bedoeling van de voorraadkast is, dat iedereen die het financieel minder heeft daar lang houdbare of verzorgingsproducten uit mag halen die men nodig heeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men de wekelijkse boodschappen komt doen in de kast en de kast leeg achter gaat laten. Denk ook aan een ander! Neem slechts wat u nodig heeft. Met bv een potje saus en spaghetti en je koopt zelf het gehakt, kun je toch een lekkere maaltijd neerzetten.

 

Waardebon van winkeliers
Met de hulp van medebewoners uit het dorp die het wat beter hebben hoopt zij de kast goed gevuld te houden. Mensen mogen wanneer zij iets hebben wat ongebruikt thuis in de kast staat of speciaal voor dit doel gekocht is in de kast komen zetten. Buiten de hulp van medebewoners uit Berkel-enschot die beloofd hebben de kast ook mee te vullen heeft Lisseth diverse winkeliers benaderd uit het dorp die reeds toegezegd hebben om ook iets toe te willen voegen aan dit project onder andere, Cafetaria eethuis d’n Boom, Kapsalon Ortega, Cafetaria De Oude Raadskelder, Visspeciaalzaak Wouters, Kledingzaak Bailiff, De Groenteloods, Keurslagerij Hans Mutsaers, Snoepkontjes, Fotografie Lotte en Dierenspeciaalzaak Hobby-mix voor dieren, want ook de huisdieren mogen hier niet vergeten worden. Hoe de bijdrage van de winkels eruit gaat zien is nog niet geheel bekend, maar na alle waarschijnlijkheid zal dat een waardebon voor iets gaan worden waar iedereen zich dan voor in kan schrijven via de facebookpagina van Voorraadkast Berkel-enschot. Men zal dan bij inschrijving voor de loting door een controlevraag gevraagd worden om te bewijzen dat je daadwerkelijk op dat minimum leeft en recht hebt op deelname. Er zal dan via een random namen loterijtrekking een winnaar uitkomen. Er zal natuurlijk met heel veel respect omgegaan worden met de informatie wat betreft het bewijs, maar ook wat betreft bezoekers van de kast. Mensen mogen altijd een briefje in de brievenbus stoppen met vragen, tips of wat dan ook. Deze zullen dan beantwoord worden indien men daar behoefte aan heeft.

Spaarpotje
Ook bestaat het idee om een spaarpotje te gaan maken voor noodgevallen. B.v. die moeder die geen centjes heeft voor die traktatie op school of een klein kado voor de verjaardag van het kindje. En wat denk je als je geliefde huisdier ineens ziek word of dat soort dingen. We moeten het samen gaan doen en hebben hier natuurlijk sponsoren voor nodig. Om het spaarpotje en de loterijen open en transparant te houden heeft Lisseth hulp gevraagd op de facebookpagina, Carin van de Ven heeft zich hiervoor aangemeld. We willen het eerlijk, open en transparant houden. Het moet bij de juiste mensen aankomen, want daar is dit alles voor bedoeld. Laten we het samen doen met vele handen, zoals in het symbool van de Facebookgroep.

De kast zal elke dag open zijn van ongeveer 08.00 uur tot 19.00 uur, daarna gaat er een dik slot op, zodat er niet mee gerommeld kan worden buiten de openingstijden.

Helaas is er erg veel schaamte. En echt het is niet nodig!
Vraag om hulp….

 

De Voorraadkast staat op de Bremakker 17. ‘Hij staat naast het huis precies tegenover Akkerweg 6c net achter de boom, zodat men niet vol in het zicht staat als men iets uit de kast pakt, want helaas is er erg veel schaamte. En echt het is niet nodig! Vraag om hulp…. Een Nee heb je en een JA kun je krijgen.’

Alle hulp met producten, tips, donateurs zijn welkom. Boodschappen mag u zelf in de kast zetten of in de poort of bij de voordeur. Denk ruim in producten, zoals rijst, pasta, saus, groenten, shampoo, deo, toiletpapier, zilverpapier, boterhammenzakjes, koffie, thee, hondenvoer, kattenbakkorrels en zo kan ik nog wel even doorgaan.

‘Ik hoop dat het een succes wordt’, zegt Lisseth op het laatst. En dat we zo een steentje toe kunnen voegen in deze moeilijke tijden waarin we leven.

 

Foto: Fotografie Lotte

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op