De Schakel
Uitgelicht
‘Voorlezen maakt je leuker!’

22 januari t/m 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. In deze dagen wordt stil gestaan bij het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. Ook carnaval staat weer bijna op de stoep, dus bekende Berkel-Enschottenaren Prins Jos d’n Irste…

22 januari t/m 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. In deze dagen wordt stil gestaan bij het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. Ook carnaval staat weer bijna op de stoep, dus bekende Berkel-Enschottenaren Prins Jos d’n Irste en adjudant Vincent deden een duit in het zakje bij Peuterplaza!

Nationale Voorleesdagen
Zoals ieder jaar sinds 2004 wordt er tijdens de Nationale Voorleesdagen op o.a. scholen, bibliotheken en peuteropvang locaties voorgelezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Het doelis om voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Van de kinderen die niet of nauwelijks worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat om een goede start te maken op school. Dit stijgt naar 70% als kinderen wel worden voorgelezen.

Bekende voorlezers
Door het hele land wordt er tijdens de Nationale Voorleesdagen door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen uit o.a. ”Moppereend”, het prentenboek van dit jaar. Bij de officiële opening las H.K.H. Prinses Laurentien voor. Bekende Nederlanders zoals Jesse Klaver en Gerard Ekdom doen mee. Dichterbij huis besteedt peuteropvang Peuterplaza (Humankind) ook veel aandacht aan het belang van voorlezen. Op 27 januari nodigde zij bekende Berkel-Enschottenaren Prins Jos d’n Irste (Jos van Baast) en zijn adjudant Vincent (van Water) uit om voor te lezen.

Voorlezen op Peuteropvang Peuterplaza
In vol ornaat lopen zij de gezellig ingerichte voorleeshoek binnen. De praatgrage peuters worden even stil, richten hun ogen op de prachtige, grote veer op zijn hoed en luisteren aandachtig. De Prins en zijn adjudant wisselen elkaar af als ze voorlezen uit een boekje over carnaval dat nauw aansluit bij de belevingswereld van een 2 á 3 jarige: ‘ik was ook piraat!’.  De peuters stellen vragen en de Prins legt uit over zijn medailles en scepter. Wat vindt de Prins het belangrijkste aan voorlezen? ‘Dat het helpt om te leren lezen, dat kinderen weten dat er boekjes zijn en dat het samen ontspanning en plezier brengt!’ Het liedje bij het boek Moppereend ‘klinkt wel een beetje als een carnavalsliedje’ zeggen pedagogisch medewerksters Gemma en Femke, dus volgt als afsluiting een gezellige polonaise.

Nieuwsgierig naar peuteropvang Peuterplaza? U bent van harte welkom op de inloopochtend op woensdag 12 februari van 10.00 tot 12.00 uur.

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts