De Schakel
Jeugd
Voorleesverhaal + WIN! vanaf 4 jaar: Herfstavontuur van Thijs en Pip

Herfstavontuur van Thijs en aardmannetje Pip: Thijs woont in de Sportlaan en gaat naar basisschool Rennevoirt, hij zit in groep 1 bij juffrouw Ginny. Hij gaat graag naar school, vindt tekenen leuk en ook bouwen in de bouwhoek. Juffrouw Ginny heeft in…

Herfstavontuur van Thijs en aardmannetje Pip:

Thijs woont in de Sportlaan en gaat naar basisschool Rennevoirt, hij zit in groep 1 bij juffrouw Ginny. Hij gaat graag naar school, vindt tekenen leuk en ook bouwen in de bouwhoek. Juffrouw Ginny heeft in de klas verteld dat de herfst eraan komt. Dat er een eind komt aan al dat heerlijke weer. Het wordt kouder en het gaat hard waaien.De bomen verliezen hun blaadjes en laten hun zaadjes vallen. Uit de zaadjes kunnen dan weer nieuwe bomen groeien. De kinderen noemen op welke zaadjes dat zijn: eikels, kastanjes, walnoten, beukennootjes, hazelnoten en nog veel meer. Ook zie je in het bos allerlei soorten paddenstoelen groeien, maar die mag je niet plukken! Er hangt een hele mooie herfstplaat in de klas, gekleurde bomen, en heel veel blaadjes op de grond. Volgende week gaan ze met de klas een herfsttafel maken.

Het is dinsdag en de mama van Thijs staat buiten te wachten.Hij komt naar buiten en vertelt mama over de herfsttafel en vraagt: “Zullen we morgen naar de bossen gaan om eikels en kastanjes te zoeken?” “Oh, dat is leuk,” zegt mama, “dan kunnen we daar poppetjes van maken!” Dat vindt Thijs een leuk idee.

Als ze de volgende morgen in het bos zijn spreken ze af dat ieder apart gaat zoeken. Hij moet wel in de buurt van mama blijven. Thijs vindt het leuker om alleen in de bossen rond te snuffelen. Hij loopt langs het pad te zoeken en de eikels, kastanjes en beukennootjes stopt hij in zijn tas. Dan ziet hij een eekhoorn. Hij volgt de eekhoorn en hij ziet dat de eekhoorn nootjes verstopt op verschillende plaatsen in het bos. Hij loopt naar een van de verstopplaatsen en wil net gaan graven als hij een stemmetje hoort: “Nee stop, afblijven, dat is niet van jou!”

Thijs kijkt rond, waar dat stemmetje vandaan komt, maar hij ziet niemand. Hij wil verder gaan met graven.

“Ik zeg je toch dat die nootjes niet van jou zijn, afblijven!” Thijs kijkt nog eens rond en dan ziet hij op de grond een heel klein mannetje staan met een grote groene puntmuts. “Hallo, wie ben jij en waarom mag ik niet aan de nootjes komen?”

“Ik ben Pip en die nootjes zijn van de eekhoorns, dat is hun wintervoorraad. Als jij die steelt dan hebben ze in de winter geen eten!” “Oh, maar dan laat ik die nootjes liggen. Ben jij een kabouter? Ik dacht dat jullie rode puntmutsen hadden?”

“Nee, ik ben een aardmannetje en rode puntmutsen vallen op, groene niet. Hoe heet jij?”
“Ik heet Thijs en ik ben eikels en kastanjes aan het verzamelen voor school. Pip, jouw puntmuts is wel heel erg lang!”
“Ja, dat is nodig, zo krijgen we geen eikels of kastanjes op ons hoofd. Die kunnen erg zwaar zijn!”

“Waar wonen jullie?”
“Wij wonen in kleine holletjes vlakbij een boom in de grond.”
“Pip, ik heb ook beukennootjes geraapt, zal ik die bij de verstopplaats leggen?”
“Thijs, dat is heel erg lief, dan stop ik ze wel bij de andere nootjes.”

“Thijs, Thijs, waar ben je?” roept mama.
“Oei, dat is mama, Pip ik ga naar mama en ik kom gauw nog eens bij je op bezoek.”
“Dat vind ik leuk, maar wel mondje dicht! Wij zijn niet zo dol op grote mensen, wij houden van rust. De grote mensen verstoren vaak onze rust.”
“Ik zal niets verklappen” en hij rent weg.

“Mam, ik kom eraan, ik heb heel veel eikels en kastanjes gevonden!”
Thijs loopt naar zijn moeder en laat zien wat hij allemaal in zijn tas heeft.
Samen gaan ze terug naar huis om poppetjes te maken.
Thijs maakt een poppetje met een hele hoge groene puntmuts.
Zijn mama vraagt: “Wat is dat nou?”
“Oh, dat is een aardmannetje met een groene puntmuts, dan valt hij niet zo op en de muts is een soort van helm.”

Mama moet erom lachen, “Thijs, wat heb jij toch een fantasie.”

De volgende dag neemt Thijs een paar van zijn poppetje mee naar school en laat ze aan zijn klas zien. Juffrouw Ginny zegt: “Thijs, dat heb je leuk gedaan en wat een leuke kabouter heb je gemaakt!” Thijs lacht alleen maar, maar zegt niets over Pip! Hij vertelt over gisteren in het bos, over eikels en kastanjes rapen en beukennootjes voor de eekhoorns, zodat ze in de winter ook eten hebben.

Maar over zijn ontmoeting met Pip, daar zegt hij niets over!

Wim Verbunt
Verhalenverteller


Win een leuke prijs!

Maak deze week een mooi herfstpoppetje

en stuur jouw foto naar

info@schakel-nu.nl

of  app de foto naar
06-20780000

Vermeld je naam en leeftijd
en maak kans op een leuke prijs.

About the author

Related Posts