De Schakel
Jeugd
Voorleesverhaal Sinterklaas groep 3-4

  of     Piet Pedro vergist zich in de letters; C of K ? Kees had zaterdag met zijn zusje Sara naar de intocht van Sinterklaas op televisie gekeken. Sinterklaas was met de pakjesboot in Zaanstad aangekomen. Het was weer spannend…

  of    

Piet Pedro vergist zich in de letters; C of K ?

Kees had zaterdag met zijn zusje Sara naar de intocht van Sinterklaas op televisie gekeken.

Sinterklaas was met de pakjesboot in Zaanstad aangekomen. Het was weer spannend en ook leuk met al die pieten. Sinterklaas had gezegd dat alle kinderen vanavond hun schoen mochten zetten.

Kees en Sara hadden na het eten de eigen schoen in de gang onder de brievenbus gezet. Dat hadden ze vorig jaar ook gedaan. Papa wilde ook zijn schoen zetten, maar Kees zei: “Nee papa, Sinterklaas heeft gezegd: alle kinderen en niet grote mensen!”

Kees en Sara zongen nog “Sinterklaas Kapoentje” en zijn daarna naar bed gegaan.

De volgende morgen lag er in de schoen van Sara een chocoladeletter S. Maar in de schoen van Kees lag helemaal niets! Hij heeft nog achter het gordijn gezocht en in de kelder, maar nee, er lag helemaal niets voor Kees. Hij was heel verdrietig. Zou Sinterklaas hem zijn vergeten of was hij stout geweest? Papa en mama snapten er ook niets van.

Het is nu zondagmiddag en ze gaan met zijn allen op bezoek bij opa en oma. Kees vertelt daar met tranen in zijn ogen dat Sara een letter S had gekregen en dat Sinterklaas hem had overgeslagen. Oma zegt: “Nou dan mag jij van mij wel een extra snoepje uit mijn snoeptrommel hebben.” Kees schudt zijn hoofd. Dat hoeft hij helemaal niet. Sinterklaas is hem vergeten en dat vindt hij erg. Opa zegt: “Weet je wat we doen? We schrijven Sinterklaas een brief!” Dat vindt Kees een prima plan en zegt: “Weet u dan waar hij woont?”

“Dat hoeft niet. Je legt gewoon de brief vanavond in je schoen.”

Kees en opa gaan aan tafel zitten en opa schrijft op wat Kees tegen Sinterklaas wil zeggen.

 

Beste Sinterklaas,

Ik heet Kees en ik heb zaterdagavond mijn schoen gezet, samen met Sara.

Sara en ik hebben nog een Sinterklaasliedje gezongen en daarna zijn we naar bed gegaan. Toen ik de volgende morgen wakker werd ben ik naar mijn schoen gelopen, maar er lag niets in mijn schoen en wel in de schoen van Sara.

Bent u mij vergeten? Of ben ik niet lief geweest?

Groetjes Kees

 

Opa heeft het allemaal opgeschreven en Kees heeft onderaan de brief nog een lege schoen getekend.

Na het avondeten mag Kees zijn schoen zetten met zijn brief erin. Kees heeft daarna samen met Sara ook nog heel hard gezongen: “Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje!”

De volgende dag gaat Kees kijken en ja hoor, de brief is weg. “Gelukkig,” denkt Kees, “als Sinterklaas de brief leest dan komt het wel goed.”

Papa brengt Kees naar school. Hij zit in groep 3 van basisschool Berkeloo. Als hij Cris ziet dan roept hij: “Hey Cris, hoe gaat het?” Cris steekt zijn duim omhoog, Kees loopt naar Cris toe. Cris en hij zijn hele goede vrienden. Ze maken graag samen plezier en voetballen altijd op het schoolplein. Kees zegt met een sip gezicht: “Sinterklaas heeft me overgeslagen, Sara had een chocoladeletter in haar schoen en ik niet!”

“Ik heb wel een chocoladeletter gekregen, je mag er wel een stukje van hebben.”Cris pakt uit zijn rugzak een doos met de letter K.

“Jouw naam begint toch met een C?!”

“Ja dat klopt, maar het klinkt als een K, wat maakt het uit. Hier heb je een stukje.”

Samen eten ze voor dat school begint al chocolade! Als ze allemaal in de klas zitten vraagt juffrouw Patricia: “Hoe is het weekend geweest? Hebben jullie allemaal naar de intocht van Sinterklaas gekeken? En hebben jullie allemaal je schoen gezet?”

Iedereen roept: “Ja!”

Kees steekt zijn vinger omhoog en vertelt dat Sinterklaas hem had overgeslagen en dat Sara wel een chocoladeletter had gekregen en hij niet. Hij vertelt ook van de brief, die hij samen met opa heeft geschreven. Cris steekt daarna zijn vinger omhoog en zegt: “Ik heb een chocolade K in mijn schoen gekregen, Cris schrijf je toch met een Cee!”

“Dat is niet zo mooi,” zegt de juffrouw, “Zijn er nog meer kinderen die geen letter hebben gehad of een verkeerde?” Carol steekt haar vinger op: “Ik heb ook een K gekregen, mijn naam begint ook met een Cee.” Coen: “Mijn naam ook en ik lag ook een K in mijn schoen!” Kevin heeft net als Kees geen letter gekregen! De juffrouw schrijft alle namen op. Daarna beginnen ze met de rekenles.

In de pauze spreekt juffrouw Patricia, juffrouw Marieke van de andere groep 3. Ze vraagt of bij haar in de klas ook kinderen een verkeerde letter in de schoen hebben gehad? Marieke zegt: “Ja, ik vond het wel een beetje vreemd! Bij mij hadden Caitlin en Carlijn een K gekregen!”

Na de pauze vertelt juffrouw Patricia in haar klas dat er meer kinderen een verkeerde letter hebben gehad.

De volgende morgen vindt Kees in zijn schoen de letter K met een briefje erbij.

Kees roept mama en samen lezen ze het briefje:

 

Beste Kees,

Wat vervelend dat je geen letter hebt gehad, er is iets fout gegaan. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe dat kon gebeuren. Ik heb piet Pedro nog niet kunnen spreken want die ligt ziek in bed. Eet de letter maar lekker op.
Groetjes Sinterklaas.

Onderaan staat het telefoonnummer van Sinterklaas.

Kees spreekt met mama af dat hij het briefje meeneemt naar juffrouw Patricia.

Op de speelplaats vertelt Kees over de brief van Sinterklaas. Als Kees de brief aan juffrouw Patricia geeft dan is het doodstil. Iedereen is benieuwd wat juffrouw Patricia gaat zeggen. Ze zegt: “Ik denk dat piet Pedro de C en K van voornamen niet goed kent! Ik zal Sinterklaas opbellen.” Ze pakt haar telefoon en toetst het nummer in, iedereen is muisstil.

“Hallo, met Sinterklaas, waar kan ik u mee helpen?”

“Sinterklaas, u spreekt met juffrouw Patricia van groep 3 van basisschool Berkeloo.”

“Vertel het eens juffrouw Patricia.”

“Ik denk dat piet Pedro de voornamen met C en K door elkaar heeft gehaald.”

De juffrouw vertelt Sinterklaas over Cris, Carol, Coen, Caitlin en Carlijn, die hebben allemaal een chocolade letter K in hun schoen gekregen. Kees en Kevin hadden helemaal geen letter in hun schoen gehad!

“Ja, ik heb de brief van Kees gelezen! Maar als ik het goed begrijp dan zijn er meer kinderen die geen letter hebben gehad of een verkeerde! Ik ga nu direct naar Pedro toe en dan bel ik u terug.”

De hele klas klapt en praat door elkaar, want dit was toch wel heel speciaal!

Juffrouw Patricia gaat staan en vraagt of iedereen weer rustig gaat zitten en zegt: “We wachten het telefoontje van Sinterklaas af. Ondertussen gaan wij namen op het bord schrijven die met een C beginnen, maar die uit worden gesproken als een K.”

Om de beurt steken de kinderen hun vinger op en zeggen een naam: Cris, Coen, Carol, Cees, Carla, Carlos, Constantijn, Caitlin en nog veel meer. Juffrouw Patricia schrijft ze allemaal op.

Dan gaat de telefoon: “Met juffrouw Patricia.”

“Dag juffrouw Patricia u spreekt met Sinterklaas. Ik heb het uitgezocht. Vindt u het goed als Pedro even langs komt? Hij zal jullie vertellen wat er precies aan de hand is. Misschien kan Pedro bij u in de klas ook nog iets over namen leren?”

Voordat de juffrouw iets kon zeggen roepen alle kinderen: ”Ja, Sinterklaas dat mag!”

Sinterklaas moet daar erg om lachen en zegt: “Fijn, Pedro komt vanmiddag langs en bedankt.”

Alle kinderen roepen: “Daaaag, Sinterklaas!”

De kinderen zijn zo druk dat juffrouw Patricia hen maar laat tekenen.

Natuurlijk zijn er veel kinderen die een schoen tekenen met een chocolade letter C of K erin, of een stoomboot met heel veel letters aan boord.

Na de middagpauze wordt er op de deur geklopt en alle kinderen roepen: “Kom maar binnen!” Pedro stapt naar binnen en strooit pepernoten. Iedereen zoekt naar de pepernoten. Dan vraagt juffrouw Patricia of iedereen wil gaan zitten en de kinderen zoeken hun stoel op en wordt het stil. “Hallo allemaal,” zegt Pedro, “Ik heb een grote fout gemaakt in de Berkelse Akkers. Weten jullie dat?”

De kinderen knikken allemaal: “Ja”.

“Ik zal jullie eens vertellen hoe dat komt. Sinterklaas had gevraagd of ik in de Berkelse Akkers voor alle kinderen een letter in hun schoen wilde doen. Hij had mij een briefje gegeven met alle namen van de kinderen. De letters lagen al klaar. Het waren er precies genoeg, 3x A voor Aart, André en Anke, 2x B voor Ben en Bram en ga zo maar door. Toen ik op het dak stond blies de wind het briefje met de namen uit mijn hand. Gelukkig weet ik precies waar iedereen woont: Cris woont in de Molenakker en Caitlin in de Torenakker. Maar ik was vergeten dat die namen met een ‘C’ worden geschreven. Ik stopte dus een ‘K’ in hun schoen! Toen ik bij het huis van Kees en Sara aankwam had ik geen ‘K’ meer. Sara kreeg de ‘S’ en voor Kees had ik geen letter meer. Ik wilde dat de volgende dag goed maken. Toen ik later in mijn zak keek zag ik dat er nog heel veel C’s in lagen. Ik dacht nog wat raar. Ik houd zelf erg van chocolade en heb toen 5 C’s opgegeten! Dat was voor mijn buik toch wel net iets te veel! De volgende dag was ik zo ziek. Ik had hele erge buikpijn! Ik moest van Sinterklaas in bed blijven. Toen kon ik het dus voor Kees en ook Kevin, Krijn en Klaartje niet meer goed maken!” De kinderen moeten erg lachen om het verhaal van Pedro. Pedro geeft aan Kees en Kevin nog een extra letter ‘K’. Dan zegt Juffrouw Patricia: “Pedro, je mag achter in de klas gaan zitten en dan gaan wij samen namen oefenen met een ‘C’ en met een ‘K’!”

Pedro heeft nu geleerd welke namen met een ‘C’ of een ‘K’ moeten. Soms dan weet je het niet of het Cees en Coen met een ‘C’ is of met een ‘K’ ook al hoor je een ‘K’! Daarvoor moet hij zijn briefje voortaan goed bij zich houden.

Na school komt mama, Kees ophalen. Kees vertelt van Pedro en het telefoontje met Sinterklaas. Kees vertelt ook dat hij een plannetje heeft.

Als hij thuis is, pakt hij een touwtje en een plastic mapje. Hij maakt een gaatje in het plastic mapje en doet daar het touwtje doorheen. “Zo,” zegt hij, “nu kan Pedro het mapje met de namen om zijn nek hangen als hij op dak zit.” Hij stopt het mapje in zijn schoen en schrijft samen met mama op het briefje: Voor Pedro.

De volgende morgen zat heel de schoen van Kees vol pepernoten en een briefje met:

 

Kees bedankt,

groetjes van Pedro.

 

Wim Verbunt
Verhalenverteller

Download hier de PDF met het (voor)lees verhaal.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op