De Schakel
Van Berkelse Bodem
Vlotte (dop)erwtensoep

Recept December – Vlotte (dop)erwtensoep Zo in december dan denk ik steeds meer aan stampotten en winterse soepen. Zoals in november ook al te zien was. Wat in het rijtje dan niet mag ontbreken wat mij betreft is snert. Of…

Recept December – Vlotte (dop)erwtensoep

Zo in december dan denk ik steeds meer aan stampotten en winterse soepen. Zoals in november ook al te zien was. Wat in het rijtje dan niet mag ontbreken wat mij betreft is snert. Of moeten we het erwtensoep noemen? Snert heet namelijk officieel pas snert nadat de soep een dag ‘gestaan’ heeft. Dus omdat ik een recept heb wat zelfs nog sneller klaar is dan een gewone erwtensoep, mag het zeker geen snert genoemd worden. Het blijft leuk, om te kijken wat er nog op de moestuin te vinden is en daar iets mee te maken, wat de mensen in het dorp ook nog een beetje zou kunnen aanspreken. Ik gebruik soms wel andere groente/kruiden dan dat je gewend bent ook in deze soep, omdat ik dat dan toevallig nog op de tuin heb staan en dat andere niet.

In oktober dit jaar heb ik de moestuincoach opleiding afgerond. Aan mensen laten zien en beleven wat er allemaal zo kan groeien in de natuur of in je eigen moestuin, dat is mooi. Hoe groeit het van zaadje tot…, welke bloemen/groenten/fruit zijn er allemaal, hoe pak je dat aan, wat kan je ermee doen/maken? Deze rubriek van Berkelse Bodem sluit daar erg goed bij aan, ik laat aan jullie zien wat je kan maken met de dingen uit de moestuin en wat er op dat moment allemaal groeit, hopelijk enthousiasmeert het en ga je zelf aan de slag. Aarzel niet om me een vraag te stellen of om advies te vragen. Ook op scholen en kinderdagverblijven, kan ik altijd een les verzorgen. Maar nu hieronder het recept van de vlotte erwtensoep, waarom vlot omdat hij veel sneller klaar is dan met spliterwten.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 g doperwten (diepvries)
  • 0,5 liter groentebouillon
  • 1 middelgrote aardappel
  • ½ winterwortel
  • 1 grote pastinaak
  • 1 prei of 1 grote ui
  • Paar takjes peterselie
  • ½ rookworst(je)

Zet de doperwten op met een ½ liter bouillon. Kook de doperwten in circa 10 minuten gaar.

Ondertussen schil je de aardappels, winterwortel en de pastinaak en snijd alles in blokjes.

Snijd de prei/ui in ringen. Was de prei. Hak het peterselie fijn.

Pureer met de staafmixer de erwten zo fijn mogelijk. Breng de soep weer aan de kook.

Voeg de aardappels, groente en peterselie toe en kook de soep nog circa 15 minuten.

Snijd de worst in plakjes en voeg ze circa de laatste 5 minuten toe aan de soep. Breng de soep op smaak met peper. Als je de soep iets te dik vindt, wat zou kunnen, doe je er gewoon nog wat water door.

EET SMAKELIJK! Volgende keer weer een andere groente in de hoofdrol in Van Berkelse Bodem!

Ellen de Visser

 

VAN BERKELSE BODEM- volg VAN BERKELSE BODEM op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op