De Schakel
Bedrijf in beeld
Vlinder & Blauw, leiderschapstrails

Met een bak aan kennis en ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs is Bernadette van de Laak begin dit jaar Vlinder & Blauw, leiderschapstrails gestart. Door te werken met de kracht van de natuur, nodigt zij leidinggevenden al wandelend uit om…

Met een bak aan kennis en ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs is Bernadette van de Laak begin dit jaar Vlinder & Blauw, leiderschapstrails gestart. Door te werken met de kracht van de natuur, nodigt zij leidinggevenden al wandelend uit om zich te bezinnen op hun rol.

Bernadette’s trail

Bernadette van de Laak, van oorsprong docent tekenen en textiele werkvormen in het middelbaar beroepsonderwijs, kreeg langzaamaan meer coördinerende taken en werd (‘omdat ik dat blijkbaar goed kon’) gevraagd als teamleider. ‘Als leidinggeven dan toch mijn spoor wordt, wil ik ook dat het mijn vak wordt.’ Daarom rondde zij in 2004 de Master in Educational Management aan de NSO af. Ze werd directeur van een Middelbare Hotelschool en heeft de laatste 5 jaar een kartrekkersrol gehad in het wegzetten van een nieuwe hotelschool in de voormalige Seeligkazerne in Breda. ‘Het heeft mij veel voldoening gegeven en ik ben er erg trots op, maar het was ook intensief. Na dat hoogtepunt heb ik gas teruggenomen’.

Symboliek

De naam Vlinder & Blauw zit vol symboliek die Bernadette na aan het hart ligt en het DNA van haar bedrijf weerspiegelt. De vlinder staat voor transformatie (van rups tot vlinder), veerkracht en beweging; het fladderen staat voor Bernadettes creativiteit en haar speelse karakter. De kleur blauw geeft integriteit, rust en vertrouwen weer. Haar missie is ontstaan vanuit een door haar moeder nagelaten inzicht; “respecteer een mens zoals hij is, want dat is wat gelukkig maakt.”Graag kijkt zij dus naar de authenticiteit van de mens; ‘waar zit jouw hart? Waar word jij blij van? Wat klopt er voor jou?’

Leiderschapstrails

Met het organiseren van leiderschapstrails wil Bernadette leidinggevenden een steuntje in de rug bieden door te ontspannen, een luisterend oor te bieden of helpende inzichten en kennis te delen. ‘Het kan soms druk en “lonely at the top” zijn voor leidinggevenden. De natuur voelt als thuiskomen en een goed gesprek komt tijdens een wandeling als vanzelf op gang. Er ontstaat (tevens door middel van natuuroefeningen vanuit de opleiding wandelcoaching) ruimte voor reflectie en inzicht omtrent je rol, positie en persoon. Managen kun je leren, maar wie ben je als leider en waarmee maak jij het verschil? De leiderschapstrails duren minimaal een dagdeel (ongeveer 12 kilometer) en zijn zoals deelnemers terugkoppelen; ‘een cadeautje aan jezelf’.

 

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans

 

Vlinder&Blauw, leiderschapstrails
06 52570886
[email protected]
www.vlinder-en-blauw.nl

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op