De Schakel
Nieuws
Vliegende start voor basisscholen in Berkel-Enschot

Maandag 11 mei was de eerste dag dat basisscholen opnieuw hun deuren mochten openen. Na ongeveer twee maanden thuisonderwijs was dit een moment waar medewerkers lang naar uitkeken. We vroegen de drie scholen in Berkel-Enschot hoe de herstart is verlopen.…

Maandag 11 mei was de eerste dag dat basisscholen opnieuw hun deuren mochten openen. Na ongeveer twee maanden thuisonderwijs was dit een moment waar medewerkers lang naar uitkeken. We vroegen de drie scholen in Berkel-Enschot hoe de herstart is verlopen.

 


Positief geluid
Wat opvalt bij het spreken van de directie, is de positiviteit waarmee zij zich uiten over de periode van thuisonderwijs en over de herstart van de scholen.De directeuren van Berkeloo, Marion Straalman-Norbart en St. Caecilia, Theo van Tilburg, geven aan dat het ‘bijzonder goed’ en ‘vlekkeloos’ is verlopen. Scholen hebben hard gewerkt om zo goed mogelijk thuisonderwijs te kunnen bieden. ‘Alle kinderen en ouders hebben thuis ook ontzettend hard gewerkt,’ zegt Roel Paridaans, directeur van Rennevoirt. ‘Er is veel overleg geweest over de praktische zaken zoals halen/brengen van kinderen, hygiëneennoodopvang’, zegt Marion. Samen hebben we dit goed kunnen oppakken. De thuiswerkperiode heeft ook voordelen; ‘veel kinderen hebben goed samen met hun ouders gelezen en zijn mogelijk zelfs op vooruit gegaan op dat gebied. Ook hebben we geen parkeerprobleem meer’, lacht Theo.

Nieuwe situatie
Op alle scholen in het dorp werd gekozen voor het “hele dagen model”. Marion zegt: ‘hierbij is de helft van de kinderen op school; de ene groep op maandag en donderdag en de andere groep op dinsdag en vrijdag’. Overal werd gezien dat kinderen snel wennen aan de nieuwe ‘coronaproof’ situatie en dat de gewone draad weer vlot opgepakt kon worden. Roel vertelt: ‘de eerste maandag leek veel op het gevoel dat je bij een eerste schooldag hebt, het is dan zo ontzettend leuk om alle kinderen weer terug te zien!’. De ‘gouden greep’ zoals Theo dat noemt, is voor alle scholen geweest dat zij eerst de aandacht gelegd hebben op de sfeer en de sociale contacten. ‘We hebben er de eerste dagen vooral voor gezorgd dat de sfeer ontspannen en gezellig was, zodat de kinderen allemaal met een veilig gevoel konden starten’ zegt Roel.

Al met al hebben zowel scholen, leerlingen en ouders grote inzet getoond en konden de kinderen weer een vliegende start maken. Chapeau! Scholen hebben er alle vertrouwen in dat kinderen weer snel hun draai gaan vinden als de scholen na 8 juni volledig opengaan.

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op