De Schakel
Nieuws
Vincent van Rijsewijk stapt voor de 11e keer in de ton

Eén van de leukste opwarmers voor carnaval zijn de tonpraotavonden op vrijdag en zaterdag aanstaande. Een heerlijke avond vol klets, zwets en lachkrampen. Dorpsgenoot Vincent van Rijsewijk stapt dit jaar voor de 11e keer in de ton. Iedereen is benieuwd…

Eén van de leukste opwarmers voor carnaval zijn de tonpraotavonden op vrijdag en zaterdag aanstaande. Een heerlijke avond vol klets, zwets en lachkrampen. Dorpsgenoot Vincent van Rijsewijk stapt dit jaar voor de 11e keer in de ton. Iedereen is benieuwd naar het typetje dat Vincent zal zijn. ‘Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven in het dorp. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd, welke prominente dorpsgenoten stonden in de picture en is het ludiek genoeg om er een buut van te maken. Dokter Kastelein; Frie Kendel, Bert van de Bijles, Willy van de Wandelclub en Henk Huisman. Zo maar een greep uit voorbije typetjes die meteen een lach op je gezicht toveren.

Vincent staat dit jaar als Fred van het integratieloket in de ton, die nieuwe bewoners in het dorp wegwijs gaat maken. ‘Als de personage is bedacht en het idee eromheen staat, dan ga ik schrijven. Het is schrijven, schaven, uitproberen en weer veranderen, net zolang tot ik tevreden ben.  Ik heb gelukkig veel mensen om mij heen die meelezen.’ Een week voor de tonpraotavonden begint het oefenen: Vincent leest dan avond aan avond de buut hardop voor. ‘De tekst gaat dan goed in mijn hoofd zitten. Op de avond zelf heb ik de gehele tekst uitgetypt voor mij liggen, maar gelukkig is dat dan nog alleen maar houvast.’

Het begint inmiddels flink te kriebelen, want vrijdag en zaterdag is het zover. ‘Soms denk ik wel: waar ben ik aan begonnen? Gaat de zaal ‘plat’? ‘Valt’ de buut wel bij iedereen? Ik laad mezelf van tevoren enorm op. Het is fijn om van achter uit de zaal binnen te komen. Ik kan dan goed de sfeer proeven en stap dan relaxter de ton in. En als de mensen krom liggen van het lachen zweept dat mij nog meer op. Na afloop komt de ontlading hoor ik de reacties.  Soms komen ze zelfs aan de deur bedankjes brengen. Ook nog tijdens carnaval krijg ik reacties.’

 

Nog een 12e keer?

Elf keer is een mooi carnavalesk getal om te stoppen. Maar als Vincent zou stoppen komt er ook een einde aan tonpraoters uit het dorp. ‘Misschien inspireert deze avond weer mensen om ook eens de ton in te stappen’, overdenkt Vincent.

In elk geval: de zaterdagavond is allang uitverkocht en wellicht zijn er nog enkele kaarten voor de vrijdag. Check hiervoor Knollevretersgat.nl/websjop

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Rob Schalken

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op