De Schakel
Nieuws
Vijf docenten nemen afscheid van Berkeloo

Basisschool Berkeloo neemt dit jaar afscheid van maar liefst vijf docenten. Op 6 juli is er een afscheidsreceptie voor (oud)-leerlingen en -ouders. Ans Vugs, Hans Derksen, Loes Boluijt, Wim Schäperkötter en Meta Schipperheijn blikken terug op een mooie tijd. Loes…

Basisschool Berkeloo neemt dit jaar afscheid van maar liefst vijf docenten. Op 6 juli is er een afscheidsreceptie voor (oud)-leerlingen en -ouders. Ans Vugs, Hans Derksen, Loes Boluijt, Wim Schäperkötter en Meta Schipperheijn blikken terug op een mooie tijd.

Loes Boluijt heeft 41 jaar in het onderwijs gezeten waarvan 9 jaar op Berkeloo. ‘Ik heb er nog heel veel zin in eigenlijk, maar gezien de leeftijd moet ik er gewoon mee stoppen’, zegt Loes. Zij hield zich bezig met de zorg van de leerlingen en ging in gesprek met leerlingen, ouders en leerkrachten om zo goed mogelijk onderwijs te bieden.

Diversiteit
Loes heeft enorm genoten van haar tijd op Berkeloo en gaat het contact met verschillende leeftijdsgroepen het meeste missen. ‘In mijn beroep had ik te maken met kinderen, ouders en leerkrachten. De diversiteit aan mensen en leeftijden vond ik het leukste aan dit beroep.’

Ondanks dat Loes graag nog even was blijven hangen, is zij nu niet van plan om stil te gaan zitten. ‘Ik heb het nog niet ingevuld, maar misschien ga ik wel een parttime studie volgen of me bezighouden met mijn hobby’s.’

Genieten
Wim heeft 42 jaar bij Berkeloo gewerkt, maar hij is blij dat hij nu ook wat meer kan gaan genieten. ‘Ik ben denk ik meer een onderwijsmens dan ik zelf denk, ik zal het vast wel gaan missen maar ik vind het fijn dat ik nu kan gaan genieten en me op mijn hobby’s kan richten zoals gitaar spelen. ‘ Naast gitaar spelen wil hij ook meer boeken gaan lezen en gaan fietsen.

Zelf had Wim een hele leuke lagere schooltijd en daarom koos hij voor het onderwijs. ‘Er zit dan toch een stukje erkenning in en je wil de kinderen ook zo’n leuke tijd meegeven.’ Hij had een voorkeur voor groep 5 en 6 en het geven van geschiedenislessen vond hij het leukste.

‘Als leerlingen gaan zeggen mijn opa of oma heeft ook les van u gehad, dan ben ik weg’

Afwisselend
Ook Hans Derksen vindt het na 41 jaar tijd om te stoppen. “Kinderen zeggen vaak: ‘mijn ouders hebben ook les van u gehad. Dan zeg ik altijd met een lach: ‘als jullie gaan zeggen mijn opa of oma heeft ook les van u gehad, dan ben ik weg.'” Hans vindt de omgang met de kinderen fantastisch aan het beroep omdat het zo afwisselend is en omdat je creatief bezig bent.

Hans wil nu vooral gaan genieten en zich bezighouden met de amateurvoetbalclub in Oisterwijk en gaan reizen en tuinieren. ‘Ik kom mijn tijd wel door, maar ik ga het contact met de kinderen missen. Je bent straks voor een grotere groep minder belangrijk en komt in een kleiner cirkeltje.’

Duobaan
Ans stopt na 41 jaar in het onderwijs en heeft altijd met heel veel plezier gewerkt. ‘Het is fijn om leuke dingen te gaan doen nu je nog gezond bent.’ Zij wil zich richten op haar kleinkinderen, steden bezoeken en meer gaan lezen. Het hoogtepunt van haar carrière was voor Ans dat zij de eerste duobaan op Berkeloo heeft opgezet. ‘Het was heel bijzonder in die tijd om samen een klas te hebben.’

Van kinds af aan wist Ans dat zij juf wilde worden. ‘Kinderen zijn zo puur en eerlijk en hebben leuke uitspraken.’ Ze gaat de gezelligheid dan ook missen. ‘Het is mooi om te zien dat de kinderen het leuk vinden dat je komt.’

Iets overbrengen
Meta Schipperheijn stopt na 40 jaar in het onderwijs, maar vindt het wel een beetje dubbel. Ze kijkt terug op een leuke periode en gaat het missen, maar wil nu vooral gaan genieten. ‘We willen met de caravan op pad, gaan knutselen, tuinieren, wandelen en genieten van de kleinkinderen.

Zij weet zeker dat ze de kinderen gaat missen. Het leukste vond zij het geven van rekenen. ‘Ik koos voor het onderwijs omdat ik echt iets over wilde brengen op kinderen en ze iets wilde leren.’

Papierrompslomp
Een van de redenen dat sommige docenten voor een vervroegd pensioen hebben gekozen, is omdat er steeds meer papierwerk bij het vak komt kijken. ‘Je bent in het onderwijs begonnen, omdat je met kinderen bezig wil zijn en niet met papierrompslomp’, geeft Meta aan. Daarnaast willen een aantal docenten ook plaats maken voor jongere collega’s.

UITNODIGING AFSCHEIDSRECEPTIE

De afscheidsreceptie voor de vijf docenten vindt 6 juli plaats. Iedereen is welkom vanaf half vier in de middag en de receptie zal ongeveer een uur duren.

Tekst: Annebelle Nooteboom
Foto: Peter Timmermans

[Fotobijschrift] VLNR: Loes Boluijt, Wim Schäperkötter, Meta Schipperheijn, Hans Derksen en Ans Vugs.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op