De Schakel
Uitgelicht
Verrassende ontmoeting met componist Ad de Jong

‘Verrassende Ontmoetingen Concert’ op 25 mei Concertzaal Tilburg Componist, maar ook uitvoerend musicus, docerend musicus en leraar primair onderwijs. Dorpsgenoot Ad de Jong (oorspronkelijk uit Beek en Donk, maar vanwege de liefde verhuisd naar hier), is een veelzijdig man met…

‘Verrassende Ontmoetingen Concert’ op 25 mei Concertzaal Tilburg

Componist, maar ook uitvoerend musicus, docerend musicus en leraar primair onderwijs. Dorpsgenoot Ad de Jong (oorspronkelijk uit Beek en Donk, maar vanwege de liefde verhuisd naar hier), is een veelzijdig man met een bijzondere kijk op de wereld en het leven. Die kijk probeert hij, via de muziekstukken die hij schrijft, over te brengen op de luisteraar.

In de afgelopen jaren heeft Ad voor diverse typen orkesten, muziekstijlen en muziekinstrumenten gecomponeerd. Tot een aantal jaar geleden stond in dat rijtje echter nog niet het harmonieorkest. Vlak voor corona besloot hij de uitdaging aan te nemen om voor harmonieorkest te gaan componeren. Via via kwamen muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot en Ad met elkaar in contact en werd een idee voor samenwerking gevonden rondom de opening van het winkelcentrum Koningsoord. De corona pandemie zorgde er echter voor dat een streep door deze ideeën moest worden getrokken. Nu, zo’n vier jaar later, krijgt de samenwerking beeld en geluid tijdens het ‘Verrassende Ontmoetingen Concert’ op 25 mei aanstaande.

“Corona bracht echter ook moois”, zegt Ad. “Het zorgde voor stilte en ruimte om nieuwe muziek te componeren. Dat componeren gaf vrijheid. Niet fysiek, maar wel geestelijk”. Dat is ook wat hij wil overbrengen met de twee werken die de muziekvereniging nu op de lessenaar heeft staan. Beide stukken zijn geschreven gedurende de corona pandemie en hebben verbeeldingskracht als overkoepelend thema in zich.

Met ‘Dreamed Freedom’ wil Ad de luisteraar laten voelen dat verbeeldingskracht het onvoorstelbare mogelijk maakt. Door corona werden mensen beperkt in hun doen en laten. Deze beperkingen brachten echter ook creativiteit en inventiviteit bij mensen naar boven. “In corona was de verbeelding een geweldig toevluchtsoord, want verbeeldingskracht kent geen grenzen. Het geeft je vrijheid.”

‘Mountain Promenade’ neemt de luisteraar mee op een bergwandeling, fysiek of spiritueel. “Onderweg over kronkelende paadjes, richting de top, kom je verschillende vergezichten tegen. Luisterend naar de muziek kun je je verbeeldingskracht het werk laten doen.”

Tijdens het ‘Verrassende Ontmoetingen Concert’ op 25 mei in de concertzaal Tilburg, met als thema “Harmonie tussen mens, machine en milieu”, zullen bovengenoemde muziekstukken hun première beleven. Daarnaast zal het harmonieorkest nog enkele andere werken ten gehore brengen. Via de website www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl kunt u kaartjes bestellen. Met de kortingscode “concordia” krijgt u €2,50 korting per kaartje.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op