De Schakel
Nieuws
Vandaag verkiezingsdag

De politieke keuze is niet meer traditioneel voorbestemd. Daarom is het voor de politieke partijen om de vier jaar hard werken om de gunst van de kiezer. De campagnes eindigen vandaag. Nu is het de beurt aan de kiezer. Was…

De politieke keuze is niet meer traditioneel voorbestemd. Daarom is het voor de politieke partijen om de vier jaar hard werken om de gunst van de kiezer. De campagnes eindigen vandaag. Nu is het de beurt aan de kiezer.

Was het maar simpeler. Dat je bij het stemmen in een hokje kunt aankruisen wat je wilt met die hoge bomenrij voor jouw huis of het zebrapad dat niet aansluit bij het blindenpad vanuit de bushalte, of een geschikte zaalaccommodatie voor jouw vereniging. Om niet elke keer bij elk onderwerp alle bewoners te laten stemmen, kiezen we vandaag een vertegenwoordiging. We geven het vertrouwen aan die persoon en politieke partij om in de lijn van hun politieke kleur te handelen. Dat het soms schipperen is, water bij de wijn doen en compromissen sluiten, hoort bij politiek. De pot met geld is immers maar één keer uit te geven. Je kunt niet overal ja op zeggen. Het draait om de juiste keuzes maken.

In Tilburg zijn 45 zetels te vergeven. De partijen die de afgelopen 4 jaar wethouders hebben gehad om het beleid te maken waren, CDA, D’66 (2x), Groen Links en de SP. Na de gemeenteraadsverkiezingen onderhandelen de leden van de raad over het aantal wethouders dat elke partij levert. Ze bepalen ook welke taken of portefeuilles de wethouders krijgen.

De verwachting is dat er weer een opkomst van rond de 44% is. Voor de 14 partijen valt vandaag de beslissing wie de komende 4 jaar meebesturen in de gemeenteraad. Je hebt tot 21.00 uur de tijd om te stemmen.

Gebruik je stemrecht. Nog niet zeker van je keuze. Ga naar de Stemwijzer

Tekst: Ellen van Slooten

About the author

Related Posts