De Schakel
Uitgelicht
Vakmanschap in Koningsoord – Deel 4

Ik ontdek ambachten en het mooie is dat die nu voor iedere bezoeker zichtbaar zijn.  ‘Als ik ’s ochtends de deur open, ruik ik de geur van eikenhout.’ Voor mij staat Geert Weijtmans en hij snuift nog eens met zijn…

Ik ontdek ambachten en het mooie is dat die nu voor iedere bezoeker zichtbaar zijn. 

‘Als ik ’s ochtends de deur open, ruik ik de geur van eikenhout.’ Voor mij staat Geert Weijtmans en hij snuift nog eens met zijn neus in de lucht. Hij straalt van trots als hij me zijn nieuwe winkel laat zien. ‘Supermooi, chique, robuust, industrieel ontwerp, sfeervol en prettig’, somt de eigenaar van de juwelierszaak de reacties van klanten op. Aan zijn zijde staan partner Marij en zijn zoon Chris. 

Nostalgie
Geert zit al ruim veertig jaar in het vak. Chris Weijtmans haalt een oude foto in posterformaat van de wand. Daar zat hij als peuter op de grond in de werkplaats van zijn vader in een schuur aan de Patrijsstraat. Via de Sint Willibrordstraat en Eikenbosch, gaat de familie nu een nieuw avontuur aan in Koningsoord. Chris heeft het vakmanschap van zijn vader geleerd. Dat blijkt als een klant met een ring de winkel in komt. Hij kijkt door een loepje, die hij tegen zijn oog drukt, aandachtig naar de steen in de ring om te beoordelen of het een briljant is. Voor hem staat de vlam in de soldeerbrander aan. Vader Geert legt uit dat deze continu aan staat. Als hij gaat solderen zorgt extra zuurstof voor een grotere vlam en temperatuur. Dan is het edelmetaal te bewerken. Ook vijlen met houten handvatten en het blokje hout met gebruikerssporen dat vastzit aan de werkbank, ademt nostalgie. In een aparte ruimte is de polijsterij. ‘Hier geven we alles glans’, geeft Geert aan. 

Aan de overkant van de straat kijk je ook het atelier in van Kyckoord (nieuwe naam van Bersselaar Oogzorg). Hier zie je hoe de glazen in een montuur gemeten worden met behulp van een slijpmachine. ‘Daar komt veel arbeid bij kijken. Op deze manier laten we een stukje vakmanschap zien’, zegt Christian Ermes. Hij heeft hypermoderne instrumenten aangeschaft voor oog- en oormetingen. Om het gehoor te testen is er een aparte geïsoleerde ruimte van meer dan 10m2, voor geluiden onder de 35 decibel. Ook de impressionist is nieuw. Dat is een meetzuil met spiegels waarin een persoon met bril op kijkt. ‘Technische tekeningen worden direct digitaal gekoppeld, om het hoogste rendement te halen uit het glas en het montuur. Scherper zien en een hoog kijkcomfort zijn het resultaat’, vertelt Christiaan gepassioneerd over zijn vak. Merkbrillen die met de hand gemaakt worden, krijgen een nog mooiere uitstraling door het paneel waarop ze uitgestald zijn. ‘Er zijn hybride wanden, die de mogelijkheid geven om elke keer andere merken, visueel te presenteren. Beleving, passie en vakmanschap’, zijn de woorden waarmee hij zijn onderneming Kyckoord beschrijft. 

Blij met ons straatje
Van pop up stores is absoluut geen sprake, echter de winkels in het nieuwe winkelcentrum Koningsoord poppen als paddenstoelen uit de grond. Ook Fellow! Fashion & Accessoires is van Eikenbosch naar Koningsoord verhuisd. Met de roze-witte ballonnen voor de ingang, word je getriggerd om naar binnen te lopen.  Belinda Schoenmakers (28 jaar) startte ruim vijf jaar geleden haar winkel. Nu heeft ze 20 m2 meer aan ruimte. ‘Ook de smallere etalageruiten over de gehele breedte van het pand geven me mogelijkheden om op een speelse manier te etaleren’, vertelt de jonge eigenaresse.  ‘Er is ruimte voor een tweede paskamer en ook de merkproducten van Janzen kan ik nu duidelijk uitstallen. De vaste klanten weten me ook hier te vinden en ik zie ook nieuwe gezichten. Voornamelijk van de bewoners van de appartementen in de omgeving van Koningsoord. Het is gewoon een heel leuk straatje en daar ben ik blij mee.’ In haar winkel zijn het zitje, de toonbank met de grote vaas bloemen en de robuuste lampen de grote sfeerbepalers. Dat de ondernemers van Koningsoord elkaar steunen, blijkt wel. ‘Die mooie lampen, heb ik van de winkel hier op de hoek.’

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts