De Schakel
Bedrijf in beeld
Uitvaartbegeleiding In Harmonie zorgt al 12,5 jaar voor een respectvol afscheid 

Als eerste vrouwelijke uitvaartondernemer in Tilburg begon Monique van Houtum in september 2005 haar eigen uitvaartonderneming: Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding. Inmiddels is het bedrijf omgedoopt tot Uitvaartbegeleiding In Harmonie en bestaat het 12,5 jaar: een koperen jubileum.  Vanaf het begin…

Als eerste vrouwelijke uitvaartondernemer in Tilburg begon Monique van Houtum in september 2005 haar eigen uitvaartonderneming: Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding. Inmiddels is het bedrijf omgedoopt tot Uitvaartbegeleiding In Harmonie en bestaat het 12,5 jaar: een koperen jubileum. 

Vanaf het begin heeft Monique samengewerkt met Gerrie van Oirschot. Na drie jaar openden de twee aan de Oude Lind in Tilburg Het Afscheidshuis, waar nabestaanden hun dierbare kunnen opbaren in huiselijke sfeer. In 2013 is de onderneming van Monique gefuseerd met die van Harrie van Dun, specialist in het verzorgen en opbaren van overledenen. Niet veel later was de naamswijziging een feit. 

Alles onder één dak
Uitvaartbegeleiding In Harmonie is een kleine onderneming. Toch beschikt ze over alle faciliteiten die nodig zijn voor het verzorgen van een uitvaart. Er zijn twee rouwauto’s en er is ruimte voor opbaringen. Naast uitvaartleidsters Gerrie, Monique en Rina zijn er ook enkele verzorgenden in dienst. “Het voordeel dat we alles onder één dak hebben, is dat mensen steeds maar één gezicht zien, ook van de verzorgende”, vertelt Gerrie van Oirschot. “Wie de overledene heeft verzorgd, bestuurt ook de rouwauto. Het enige waar wij soms iemand voor inhuren is thanatopraxie, een lichte vorm van balseming.” 

Vanaf de eerste kennismaking neemt In Harmonie je bij hand. “Maar we geven je ook alle ruimte, als je dat wilt”, aldus de huidige directeur Harrie van Dun. “Iedereen is uniek en daarom bieden we een afscheid op maat. Voor ieder budget is er een uitvaart mogelijk. Soms zijn er weinig financiële middelen, maar ook dan wil je op een respectvolle manier afscheid van iemand nemen.” In het eerste gesprek krijgen mensen meteen via een open begroting te horen wat de kosten van de uitvaartbegeleiding zullen zijn. Harrie: “Zo weten nabestaanden meteen waar ze financieel aan toe zijn.” 

Opbaring
De een kiest ervoor zijn dierbare overledene thuis op te baren, de ander maakt gebruik van opbaring in Het Afscheidshuis; een locatie met een verzorgingskamer voor de overledene, twee sfeervolle familiekamers waar de overledene wordt opgebaard en een huiskamer met open keuken, voorzien van alle gemakken. “Het Afscheidshuis is een honderd procent alternatief voor de thuissituatie. Het gevoel moet kloppen zodra je binnenkomt en met een sleutel kunnen nabestaanden hier 24 uur per dag binnen. In tegenstelling tot thuis kunnen ze hier even rustig zitten, zonder aanloop te krijgen.”

Direct naast Het Afscheidshuis is er afgelopen jaar een sfeervolle lindentuin aangelegd, voorzien van een overkapping. Gerrie: “Nabestaanden kunnen zich hier even terugtrekken. Bij een afscheid in de avond is de tuin ook open en sfeervol verlicht.” 

Inspelen op de vraag van de consument
Belangrijk is dat de overledene en nabestaanden centraal staan. Harrie: “Daarom volgen we continu de ontwikkelingen op uitvaartgebied. Een afscheid hoeft bijvoorbeeld niet altijd in een kerk of crematorium plaats te vinden, het kan bijvoorbeeld ook in het favoriete café van de overledene of bij ons in Het Afscheidshuis.” Gerrie vult aan: “Alles staat bij ons in het teken van kwaliteit en maatwerk. Afscheid nemen kun je immers maar één keer doen.”

Om die kwaliteit te kunnen blijven garanderen, houdt de uitvaartbegeleidster altijd een evaluatie. Gerrie: “Een paar weken na de uitvaart gaan we altijd bij de nabestaanden op bezoek voor die evaluatie. Hoe hebben ze het gevonden, zijn er dingen die iemand nog kwijt wil? Ook bieden we hulp als zich na het overlijden van een naaste problemen voordoen. Het blijkt dat de mensen die van onze diensten gebruik hebben gemaakt over het algemeen erg tevreden zijn.” 

Gemiddeld scoort Uitvaartbegeleiding In Harmonie een 9,8 voor haar werk en zorg. ‘Het was alsof jullie een onderdeel van de familie zelf waren. Dus beter hadden we het ons niet kunnen wensen!’ Het is een van de reacties op de website van de uitvaartbegeleiding. ‘Het Afscheidshuis is letterlijk een huis dat een goede plek is om alle zaken te regelen. Maar het allerbelangrijkste is dat je 24 uur bij je geliefde kunt zijn wanneer je dat wilt.’ 

Informatie
Iedere tweede en vierde zondag van de maand is Het Afscheidshuis van 11.00 tot 12.00 uur geopend voor een informatief bezoek of om vrijblijvend vragen te stellen. Meer informatie is te vinden op www.uitvaartbegeleidinginharmonie.nl 

Uitvaartbegeleiding In Harmonie
Oude Lind 35, Tilburg
013 – 5721822 of 06-24556106
info@uitvaartbegeleidinginharmonie.nl 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op