De Schakel
BE Famous
Tv- en radiopresentator Jeroen Latijnhouwers

‘Mooi hoe Berkel-Enschot verandert en altijd mijn dorp blijft’   Hij bracht zijn tienerjaren door in Berkel-Enschot, was leerling van de Heilig Hartschool, keeper én speler bij Jong Brabant en trof vaak doel als handballer van White Demons. TV- en…

‘Mooi hoe Berkel-Enschot verandert en altijd mijn dorp blijft’

 

Hij bracht zijn tienerjaren door in Berkel-Enschot, was leerling van de Heilig Hartschool, keeper én speler bij Jong Brabant en trof vaak doel als handballer van White Demons. TV- en radiopresentator Jeroen Latijnhouwers (54) koestert de jeugdherinneringen aan ons dorp.   

Het is voor mij (Stefan Latijnhouwers, 50) heel bijzonder om mijn grote broer te interviewen. Met veel plezier ‘zakt’ Jeroen regelmatig ‘af’ vanuit de bekende kustplaats Noordwijk, waar hij met vriendin Tineke, dochter Bo Maddy (14) en zoon Jack (8) woont, naar Brabant. ’In 1977 verhuisden we met mijn ouders en zussen Suzanne (55), Carolien (49)  en broers Jurgen (52) en Stefan (50) van Tilburg naar Berkel-Enschot. Dat was even wennen, maar ik voelde me al snel thuis in het dorp en op mijn nieuwe school. Ik begon in de vijfde klas met daarin twintig meisjes en zeven jongens. Joost Robben van tuindersbedrijf Robben aan het spoor in de Raadhuisstraat was één van mijn beste vrienden. Met Raoul van Nistelrooij, die op de Vlierakkerschool ‘zat’ en ook bij White Demons handbalde, ben ik nog steeds bevriend.’

Sportliefhebber Jeroen moest als tiener een keuze maken tussen drie plaatselijke sportverenigingen. ‘Ik was lid van zowel Jong Brabant, White Demons als volleybalclub De Schalmers. De wedstrijden overlapten elkaar. Toen koos ik voor het handballen, omdat ik dat het beste kon en meeste plezier aan beleefde. Nooit spijt van gehad. Ik speelde in het eerste in een hartstikke goed en leuk team.’

Jeroen werkte samen met broer Jurgen (52) bovendien nog enige tijd bij de toenmalige supermarkt Super in winkelcentrum Eikenbosch. ‘Met veel leuke collega’s. We hadden zoveel lol samen. Mooie tijden.’

 

Piratenzender

De liefde voor de media –en vooral radio- zat er al vroeg in bij ‘onze’ Jeroen. Samen met twee vrienden uit Berkel-Enschot draaide hij in de jaren tachtig op een zolderkamer als dj hits onder het pseudoniem Jeroen de Jager voor de piratenzender Weekend Muziek Radio (WMR). Het WMR-trio luisterde daarnaast bruiloften, examenfeesten op met hun eigen drive-in-show ‘Limelight Disco’. ‘Tijdens carnaval draaiden we jaarlijks in een bomvolle zaal achterin bij café ’t Raadhuis. Zo gaaf om te doen. ’

Nieuwslezer

Jeroen leerde het vak van journalist en radio(televisie)maker aan de toenmalige Academie voor Journalistiek en Voorlichting aan de Groenstraat in  Tilburg. Tegelijkertijd werkte hij in de weekenden voor Omroep Brabant als radioverslaggever. Hij maakte daarna door de jaren heen naam als (radio)nieuwslezer en tv-presentator van Veronica Nieuws Radio (VNR), Sport 7, RTL4 (22 jaar lang), invaller-nieuwslezer bij Radio 538 in het programma van Edwin Evers, nieuwslezer-sidekick in de ochtendshow van Giel Beelen (Radio Veronica) en Omroep MAX. Hij presenteerde onder meer RTL Nieuws, EditieNL, als invaller RTL Boulevard en bij MAX ‘Hallo Nederland’ met Carrie ten Napel. ‘Toen Hallo Nederland vorig jaar stopte, wilde ik weer graag fulltime radio gaan maken’, vertelt Jeroen, die nu het veelbeluisterde programma ‘Utrecht Komt Thuis’ presenteert bij RTV Utrecht. Jeroen: ‘Elke werkdag tussen 17.00 en 19.00 uur met een mix van interviews, (luchtige) nieuwsitems en bekende nummers uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Daarin komt mijn journalistieke en muzikale hart samen. Binnenkort ga ik ook aan de slag als invaller-presentator bij Omroep West.’

 

Jeroen spreekt daarnaast reclamespotjes in en fungeert regelmatig als presentator bij congressen en evenementen, waaronder van zijn favoriete club Willem II.  Zo was hij onlangs nog actief als dagvoorzitter tijdens een bijeenkomst vanwege het 125-jarig bestaan van de Tricolores in de Tilburgse LocHal. ‘Ik ben mijn hele leven fan van Willem II en dat zal nooit veranderen. Het gaat nu even wat minder, mijn vriendin gaf mij al het goedbedoelde advies om voor een ander team te kiezen, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Voor mij is er geen andere club. In goede én slechte tijden blijf ik supporter.’

 

Koningsoord

En Berkel-Enschot? Dat blijft een speciale plek voor Jeroen. En niet alleen omdat een groot deel van zijn familie er nog woont. ‘Hoewel ik het jammer vind dat het oude winkelcentrum Eikenbosch er niet meer is en die grote lege ruimte best vreemd is om te zien, herken ik het dorp nog steeds. Het nieuwe winkelcentrum Koningsoord met alle nieuwbouw er omheen is echt heel mooi geworden. Mooi hoe Berkel-Enschot verandert, en altijd mijn dorp blijft. Ook daarom kom hier steeds graag terug.’

 

Tekst Stefan Latijnhouwers

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op