De Schakel
Reportage
Traditie is grootste winnaar

‘Meest bijzonder is eigenlijk dat er maar heel weinig verandert. We houden de traditie in ere’, blikt Fons van Reisen terug op een geslaagde 66steeditie. Hij is de nieuwe voorzitter van Stichting Wielercomité Ronde van Berkel-Enschot. Met schitterend weer werd…

‘Meest bijzonder is eigenlijk dat er maar heel weinig verandert. We houden de traditie in ere’, blikt Fons van Reisen terug op een geslaagde 66steeditie. Hij is de nieuwe voorzitter van Stichting Wielercomité Ronde van Berkel-Enschot.

Met schitterend weer werd op de kermismaandag het parcours op een fiets met dikke banden afgelegd. Deelnemer of toeschouwer, jong of oud, sportief of niet. Ons kent ons op dit feest van herkenning en ontmoeten. Deze avond is berucht en staat voor velen bekend als het gezelligste evenement in het dorp. De horeca in het “Brendersstraatje” heeft het er druk mee en dat gaat door tot in de kleine uurtjes. Meest gestelde vraag is dan ook: “Ben jij morgen vrij?”

Jubilea
Dit jaar schoot Joep van de Berg de deelnemers weg, omdat hij al 25 jaar schoenmaker en sponsor is. Een groot dankwoord was er voor fietsenmaker Ben van Iersel. Hij inspecteerde voor het 30ste achtereenvolgende jaar of de fietsen van de deelnemers reglementair zijn. Bij de koninginnenrace viel de fiets van Marieke op. Ze rijdt op de fiets die ooit van een oudtante was. Dit erfstuk komt zo uit de schuur en het stof zit er nog op. Een klein jubileum, want Marieke en de fiets doen al voor de tiende keer mee.

Bijzonder is ook Charles Korthout, die met zijn leeftijd al 20 jaar mag starten bij de veteranen, maar nog steeds meedoet met de 6 rondes van de senioren. Hij rijdt iedereen in de vernieling en is slechts door een 40 jaar jongere deelnemer verslagen.

Heleboel vrijwilligers
Fons van Reisen geeft aan wat er zo uniek is aan de Ronde van Berkel. “Het dorpse karakter: alleen deelnemers uit Berkel-Enschot en Heukelom, meer dan 200 lokale sponsors en de inzet van heleboel vrijwilligers. En natuurlijk de feestavond”, geeft hij het geheim van dit geslaagde evenement prijs.

Lokale held
Dat de Ronde van Berkel na 66 jaar nog steeds levendig is, dankt ze wellicht aan het reglement. Het mooie hieraan is dat ze niet met de technische vooruitgang is meegegaan. Want de fietsen moeten een gewoon dames- of herenrijwiel met dikke banden zijn, zonder trapbeugels of versnellingen die werken. Familie, buren of teammaatje; enkel bekenden racen over het nog nooit gewijzigde wielerparcours. De Hoolstraat is een moeilijk stuk, maar dit jaar een ware hel gebleken. Door bouwverkeer zijn er nogal wat kuilen bij gekomen op dit hobbelige straatje van kinderkopjes. Ondanks dat de straat nog geveegd was die dag, zal menig deelnemer zich hier flink op stukgebeten hebben en kunnen ze zich met recht een lokale held noemen.

Op rondevanberkel.nl staan alle uitslagen van 2018.

Klik hier voor het fotoalbum

Klik hier voor de video impressie

Tekst: Ellen van Slooten
Fotografie: Bas Haans
Video: André Oude Vrielink

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op