De Schakel
Reportage
Tilburg Trofee voor Wim Doors bij afscheid van jubilerende De Schalm

Vochtige ogen en een gulle lach. Wim Doors neemt ontroerd en opgelucht afscheid na ruim dertien jaar voorzitterschap. En dat in het jaar dat stichting CC De Schalm 50 jaar bestaat. Met de uitreiking van de Tilburg Trofee is het…

Vochtige ogen en een gulle lach. Wim Doors neemt ontroerd en opgelucht afscheid na ruim dertien jaar voorzitterschap. En dat in het jaar dat stichting CC De Schalm 50 jaar bestaat. Met de uitreiking van de Tilburg Trofee is het eerste openbare optreden van burgmeester Theo Weterings in Berkel-Enschot een feit. Die eer kreeg Wim Doors afgelopen zaterdag en die was daar even flink van ondersteboven.

“Dat de gemeente waar ik altijd ruzie mee had, me ook nog komt bedanken, daar ben ik een beetje confuus van”, openbaart Wim Doors (76). “Het kan aan de nieuwe burgemeester liggen?” denkt hij hardop. “Je snapt niet dat iemand die zo kort burgemeester is, al zoveel over me kan weten”, grapt hij. Daarmee is de speech van de scheidend voorzitter de luchtigste van allemaal, deze middag. Het is duidelijk dat hij zijn strijdbijl heeft thuisgelaten en de toespraak niet uit zijn linker jaszak komt en fel en aanvallend van toon is, zoals zijn vurige toespraak in de gemeenteraad ooit was. “Ik stop er mee!”

In 2004 zette hij samen met penningmeester Henk Lohuizen de schouders onder een op instorten staande organisatie. Zowel bestuurlijk als financieel was er volop werk aan de winkel. De zelfstandigheid van het bijna failliete cultureel centrum stond op het spel en een reorganisatie was nodig. In 2007 lag De Schalm weer op koers en kreeg het 2-mans bestuur versterking. Klaar om de vele onderhandelingen te beginnen over de nieuwe locatie.

Ook na de officiële opening in Ons Koningsoord op 30 september 2017, was het alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat de bijna 40 verenigingen die gebruik maken van De Schalm te geven wat beloofd is. ‘Nieuw voor oud’, is de term die de aanwezige Hendrik van Roozen, van bouwonderneming Roozen Van Hoppe, onderhand wel kan dromen.

Steentjesactie
De bouw van De Schalm destijds in 1967, was voor 10% gefinancierd door de inwoners van Berkel-Enschot en Heukelom. Menigeen zal zich nog de steentjesactie herinneren. Een heel of een half steentje stond er op het certificaat dat je kon kopen en daarmee werd de komst van een gemeenschapshuis door de toenmalige ruim 3000 inwoners breed gedragen.

In 1993 krijgt de gymzaal een podiumfunctie. Tijdens de laatste zaalvoetbalwedstrijden werd er een net opgehangen zodat de ballen geen flessen raakten die in de nieuwe bar stonden.  Het verhoogde podium was een echte aanwinst voor optredens.

Het buitenterras maakte in 2000 plaats voor een flinke aanbouw van een aparte rokersruimte. Het was flink schrikken toen het plafond van de serre naar beneden kwam. De airco was net iets te zwaar, zo bleek.  Als ook de sigaar en sigaret verbannen worden uit openbare gebouwen, komen de biljarters in deze serre als vaste gebruikers. Bijzonder was ook het biljart dat kon wegzakken in de vloer.

De Schalm neemt al vijftig jaar een bijzondere, zelfstandige positie in binnen Berkel-Enschot en heeft een belangrijke sociale functie voor jong en oud. Een ontmoetingsplaats voor inwoners van Berkel-Enschot en verenigingen. Aan de nieuwe voorzitter Ton Wentink de eer om samen met het bestuur en de raad van gebruikers een nieuwe toekomst te gaan bouwen op de nieuwe locatie en De Schalm, synoniem voor verbinding, de komende decennia cultureel middelpunt te laten zijn voor alle inwoners en verenigingen.

Klik hier voor de video van het afscheid van Wim Doors

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans
Video: Marcel Panis
Montage: Bart van Rijsewijk

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op