De Schakel
Nieuws
Tilburg Trofee voor Paul van Wielink 

Onze dorpsgenoot Paul van Wielink (74) ontving op 2 oktober jl. de Tilburg Trofee. Wethouder Mario Jacobs reikte de trofee uit tijdens een online talkshowover Citizen Science (burgerwetenschap) ter ere van 25 jaar natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep. Paul ontving…

Onze dorpsgenoot Paul van Wielink (74) ontving op 2 oktober jl. de Tilburg Trofee. Wethouder Mario Jacobs reikte de trofee uit tijdens een online talkshowover Citizen Science (burgerwetenschap) ter ere van 25 jaar natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep. Paul ontving deze prijs vanwege zijn langdurige inzet als coördinator en onderzoeker van KNNV-afdeling Tilburg (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie) naar onderzoek in natuurgebied De Kaaistoep. 

Paul van Wielink is sinds 1995 betrokken bij onderzoek van KNNV-afdeling Tilburg in het natuurgebied De Kaaistoep (inmiddels deel van Stadsbos013). Gedurende 17 jaar is hij coördinator geweest van het onderzoek. Daarnaast is hij al 25 jaar inspirator en spin in het web van het onderzoek op allerlei terreinen, vertelt hij enthousiast over het onderzoek en de waarnemingen in het gebied en blijft hij nieuwsgierig en wil hij weten hoe relaties in de natuur werken. In de afgelopen 25 jaar is een schat aan gegevens verzameld en opgenomen in een onafgebroken serie jaarverslagen vanaf 1996 tot en met 2018. Tot en met 2011 verzorgde de heer Van Wielink ook de eindredactie van het jaarverslag. 

Ter gelegenheid van het jubileum van KNNV-afdeling Tilburg is een boek uitgegeven met daarin opgenomen een complete soortenlijst van de bijna 8700 plant- en diersoorten die in het gebied zijn waargenomen. De bijdrage van de heer Van Wielink aan het boek en de soortenlijst is enorm. Daarnaast heeft hij in deze 25 jaar een enorme fotocollectie opgebouwd, waardoor vaak net die ene ontbrekende foto door hem kon worden aangeleverd. 

Er zijn in Nederland weinig gebieden waar zo lang en zo intensief natuuronderzoek is verricht als in De Kaaistoep. Naast bovengenoemd onderzoek heeft 25 jaar onderzoek in De Kaaistoep nog meer resultaten opgeleverd die landelijk van belang zijn: 

– Er zijn 125 nieuwe soorten organismen voor ons land ontdekt. 

– Er zijn drie nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt, een paddenstoel (Knolletjesspechtinktzwam), een parasitaire schimmel en een vlieg. 

– Er is een nieuw paddenstoelengeslacht beschreven naar materiaal uit De Kaaistoep.

 

Wij feliciteren Paul van Wielink met de Tilburg Trofee.

 

In de Schakel zijn eerder twee persoonlijke interviews met Paul van Wielink verschenen respectievelijk in april 2020 en oktober 2018. U kunt ze hier teruglezen:

Paul van Wielink wilde altijd al weten hoe de natuur in elkaar stak

Tekst: redactie (bron Tilburg.nl)
Foto: Joris Buijs

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op