De Schakel
Nieuws
Tilburg Trofee voor 100 jarig Raak Metals

Vrijdag 19 mei werd het 100 jarig bestaan van Raak Metals uitbundig gevierd in één van de tot feestzaal omgetoverde opslagloodsen van het pand aan de Ledeboerstraat. Burgemeester Noordanus was ook aanwezig en verraste het bedrijf met de uitreiking van…

Vrijdag 19 mei werd het 100 jarig bestaan van Raak Metals uitbundig gevierd in één van de tot feestzaal omgetoverde opslagloodsen van het pand aan de Ledeboerstraat. Burgemeester Noordanus was ook aanwezig en verraste het bedrijf met de uitreiking van de Tilburg Trofee. ‘Het bedrijf is een belangrijke speler in het Tilburgse economische leven en heeft al honderd jaar een nauwe band met de stad en zijn bewoners’. Maarten van Raak is immens trots op deze mooie onderscheiding.

Raak Metals begon 100 jaar geleden met de inzameling van lompen, oud papier, leer, glas en metalen. Een eeuw later is het bedrijf uitgegroeid tot een moderne onderneming voor recycling van ijzer- en niet ijzerhoudende metalen. Raak Metals zamelt diverse soorten metaalafval in, zoals oud ijzer, staal, koper, messing, lood, kabel, zink, aluminium en elektronica.

Inmiddels is de 4e generatie Van Raak werkzaam in het bedrijf, dat op 2 locaties (Tilburg en Best) is gevestigd. Dorpsgenoot Maarten van Raak, directeur/eigenaar van het bedrijf runt Raak Metals. Broer Rutger van Raak runt met een compagnon Raak Staal, waar ijzerproducten als staal, aluminium, metaalplaten en buizen wordt verkocht. ‘Het enige wat nog ontbreekt is een grote omsmeltfabriek in het midden tussen onze bedrijven, maar gelukkig hebben we daar anderen voor, zoals Tata Steel in IJmuiden’.

Al van kinds af aan wist Maarten dat hij in het bedrijf werkzaam zou zijn. ‘Daar heb ik nooit over getwijfeld, heb altijd meegewerkt in het bedrijf.’ Vader Jan gaf dan ook met een gerust hart het stokje over. Ook de 5e generatie staat al met veel interesse te kijken. ‘Daarover maak ik mij dus totaal geen zorgen’, zegt Maarten, terwijl hij trots naar een foto kijkt van zijn drie kinderen, gemaakt op het bedrijventerrein.

IJzersterk in metaalrecycling
Zowel particulieren als bedrijven zorgen voor toevoer van het oude materiaal naar de beide bedrijven. Hier wordt de aanvoer gesorteerd en verwerkt. Raak Metals heeft duurzaam en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Onlangs is nog gestart met de verwerking van schroot uit elektronica, zoals mobieltjes, computers en accu’s. Op alle fronten is het bedrijf al gecertificeerd (oa ISO 9001 en 14001) en nu bezig met nieuwe certificering, zoals ISO 26000, een internationale richtlijn voor het implementeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een organisatie.

Actief in het dorp
Als sinds zijn 8e is Maarten lid bij hockeyclub MHCBE; op zondag speelt hij nog wekelijks fanatiek bij de Veteranen A. Op de zaterdagen moedigt hij langs de lijn zijn kinderen aan. Daarnaast draagt Maarten veel verenigingen een warm hart toe. ‘Alhoewel geboren in Goirle woon ik al heel mijn leven al in Berkel-Enschot. Het is mooi om te zien, hoe ons dorp leeft en betrokken is bij evenementen en gebeurtenissen.’

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Raldo Neven

About the author

Related Posts