De Schakel
Reportage
Theaterseizoen succesvol geopend op locatie Ons Koningsoord

De eerste voorstelling staat in de boeken. Afgelopen zaterdag is het theaterseizoen van De Schalm geopend in Koningsoord. VOTO schreef speciaal voor deze locatie de eenakter “Het laatste avondmaal”, waarin het plotselinge vertrek van de nonnen uit het klooster komisch…

De eerste voorstelling staat in de boeken. Afgelopen zaterdag is het theaterseizoen van De Schalm geopend in Koningsoord. VOTO schreef speciaal voor deze locatie de eenakter “Het laatste avondmaal”, waarin het plotselinge vertrek van de nonnen uit het klooster komisch werd nagespeeld.

Ruim 140 mensen waren getuige van het eerste optreden. Ze zochten onwennig de route naar de zaal. Vanuit De Schalm per trap of lift naar boven en dan door de bibliotheek en achter een deur openbaarde zich dan een geweldig mooie zaal. Zittend op je stoel gaat je blik automatisch omhoog langs de kruisribgewelven en voel je de kracht van deze speciale ruimte. Onder je voeten siert het geheel gerestaureerde originele eikenhouten parket. En je zit letterlijk op de plek waar vroeger door de trapistinnen het heilige woord werd verkondigd vanaf het altaar.

De stem van ‘God’
Vanaf het eerste moment dat het doek van het podium open gaat, opent zich gelijk het hart van deze voormalige kerk. De hoge glas in lood ramen en het heiligenbeeld bovenin de hoogte die neerkijkt op het toneel. Voor het publiek en ook voor de spelers een magische plek. De 8 spelers wisten meteen een glimlach op de gezichten van het publiek te krijgen. De rollen werden goed gespeeld en de grappige stem van boven, van ‘God’ zelf, zorgde voor hilariteit.

Na de korte voorstelling was het een gezellige drukte in De Schalm. Sfeer & Meer maakte de avond muzikaal compleet en zorgde ervoor dat de meeste mensen nog lang bleven kletsen. Eenmaal buiten besef je pas dat het nieuwe dorpscentrum echt goed is gelukt. Vanuit het oude klooster komt muziek en licht door de mooie glas in lood ramen naar buiten. De Schalm was drukbezocht, het restaurant zat vol en de verenigingen hebben een bijzonder podium gekregen.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

 

 

About the author

Related Posts