De Schakel
Ezelsoren
Terug in de tijd

Een boek is de allerbeste manier om door de tijd te reizen. Het neemt je mee naar lang vervlogen tijden of juist naar een periode die nog niet zo lang achter ons ligt. Gebaseerd op feiten, of juist vermengd met…

Een boek is de allerbeste manier om door de tijd te reizen. Het neemt je mee naar lang vervlogen tijden of juist naar een periode die nog niet zo lang achter ons ligt. Gebaseerd op feiten, of juist vermengd met een portie fantasie. Voor iedere leeftijd en voor iedere persoonlijke smaak is er wel een boek te vinden die een bepaalde periode uit de geschiedenis belicht.  Deze keer tip ik vier boeken die ieder op hun eigen wijze de lezer mee terug in de tijd nemen.

 

Hoe ik per ongeluk gladiator werd – T. Collins

Dit boek is een mooi voorbeeld van hoe je met humor moeilijke of droge informatie toegankelijk maakt voor jonge lezers. Het is een grappig avonturenverhaal dat zich in de Romeinse tijd afspeelt en dat tussendoor heel veel wetenswaardigheden over de Romeinen biedt.

 

We schrijven het jaar 79 na Christus. Marcus groeit op in het weinig bruisende Pompeï. Er gebeurt nooit wat en Marcus droomt dan ook van het avontuur. Wanneer hij met zijn vader in Rome is, grijpt hij zijn kans. Hij gaat op onderzoek uit in de stad en weet zich al snel in de nesten te werken. Hij stuit namelijk op zijn dubbelganger, de gevaarlijke maar ook beroemde gladiator Cassius. Deze beroepsvechter weet Marcus met een list te strikken om van kleding te wisselen. Cassius weet op die manier te ontsnappen en Marcus weet zich veroordeeld tot een leven als gladiator. Een hard en avontuurlijk bestaan dat hem niet alleen in allerlei gevaarlijke, maar ook hilarische situaties terechtbrengt.

 

Hoe ik per ongeluk gladiator werd is al geschikt voor jonge lezers vanaf 7 jaar. Het boek zal bij veel kinderen een lach op het gezicht toveren en hen ‘en passant’ ook van een portie kennis en voorzien.

 

De poppenspeler van Lampedusa – R. Kromhout

‘De poppenspeler van Lampedusa’ een mooie roman voor jongeren vanaf ca. 15 jaar over het najagen van je dromen, Italiaanse familiebanden, vriendschap en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Een boek waarin historie en actualiteit uiteindelijk heel mooi samenkomen.

 

Het verhaal speelt zich af in het Rome van net na de Tweede Wereldoorlog en het gaat over de 18-jarige Matteo die graag acteur wil worden. Maar wanneer hij merkt dat er veel kinderen de dupe zijn geworden van de oorlog, trekt hij zich hun lot aan. Hij wil deze kinderen die wees zijn, in armoede leven of soms helemaal niet gewenst waren een mooie tijd bezorgen door een poppentheatervoorstelling te organiseren.

 

Jaren later blijkt dat Matteo’s werk als poppenspeler nog steeds belangrijk is. De kinderen voor wie hij speelt komen niet langer uit het naoorlogse Rome, maar uit Afrika. Ook zij zijn de dupe van oorlog en armoede. En daarmee blijkt maar weer dat onderwerpen uit de geschiedenis vaak nog steeds actueel zijn.

 

De Heks van Limbricht – Susan Smit

Deze op feiten gebaseerde roman vertelt het verhaal van Entgen Luijten, uit 1674. Een vrouw die gewend is haar eigen weg te gaan en een grote kennis heeft van de natuur. Maar dan wordt ze beschuldigd van hekserij en volgt er een proces waarvan de afloop al bij voorbaat vast lijkt te staan.

 

Entgen Luijten heeft echt bestaan. Haar geschiedenis is in de vergetelheid geraakt, maar Susan Smit haalt haar weer tevoorschijn. Na een grondig historisch onderzoek schrijft Smit het verhaal van Entgen op. Het proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

 

Susan Smit weet de mensen van vier eeuwen geleden, en hun denkwijzen, fantastisch tot leven te wekken. Vanaf de eerste bladzijde zit je midden in een verhaal dat je niet meer loslaat, zelfs niet als het boek uit is. Het verhaal springt telkens van de vervolging van Entgen naar haar levensverhaal en weer terug. De levendige details zuigen je helemaal het verhaal in. Een indrukwekkend boek over de moed en eigenzinnigheid van een bijzondere vrouw.

 

Bertie en de wonderjaren – Mike Hoogveld

Een boek als een dikke schatkist boordevol historische feitjes en weetjes. Hoogveld beschrijft op meeslepende en boeiende wijze de periode rond het eind van de negentiende eeuw. Een tijd waarin tal van ontdekkingen en uitvindingen een enorme impact hebben op het dagelijkse leven.

De rode draad in het boek wordt gevormd door het leven van de Britse kroonprins Albert Edward (de latere Koning Edward VII), ook wel Bertie genoemd. Hij blijkt namelijk een belangrijke rol te hebben gespeeld in deze turbulente periode vol nieuwe uitvindingen en wetenschappelijke doorbraken.

 

‘Bertie en de wonderjaren’ is echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap, werktuigbouwkunde, geschiedenis, kunst, architectuur, sport of gezondheid. Er gaat echt een wereld voor je open. Van voetbal tot verpleegstersuniform van vibrator tot vliegtuig. Echt van alles komt aan bod.

 

Na het lezen van dit boek heb je niet alleen Bertie in je hart gesloten, maar maak je op een verjaardagsfeestje, bij het koffiezetapparaat of tijdens de pub quiz voortaan ook nog goede sier met je feitenkennis!

 

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl . Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

Tekst: Noortje de Kok

 

Hoe ik per ongeluk gladiator werd

De poppenspeler van Lampedusa

De heks van Limbricht

Bertie en de wonderjaren

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op