De Schakel
Nieuws
Tentoonstelling van FotoBE in Koningsoord

FotoBE, de fotoclub van Berkel-Enschot, heeft 18 leden en is het hele jaar druk bezig met fotograferen, het vaststellen van thema’s en het beoordelen van foto’s. De resultaten van dat bezig zijn worden tentoongesteld in de gangen van De Schalm…

FotoBE, de fotoclub van Berkel-Enschot, heeft 18 leden en is het hele jaar druk bezig met fotograferen, het vaststellen van thema’s en het beoordelen van foto’s. De resultaten van dat bezig zijn worden tentoongesteld in de gangen van De Schalm op Koningsoord. De tentoonstelling wordt geopend op 12 januari van 11.00 tot 16.30u. De fotografen zijn die dag aanwezig. Daarna zijn de foto’s nog te bezichtigen tot 27 februari; je kunt er terecht tijdens de openingstijden van De Schalm.

Het gereed maken van de tentoonstelling

We zijn in gesprek met Jan van Esch en Berdi Venhuizen, leden van FotoBE. ‘Zo’n tentoonstelling vraagt een grote inspanning van de leden’, vertelt Jan van Esch. Het gaat om ongeveer honderd foto’s die aan de muren moeten worden opgehangen. Er wordt rekening gehouden met de verschillende maten van de lijsten, de grootte van de series en de gewenste tussenruimtes, daarna kun je uitmeten hoe je de foto’s over de gangen gaat verdelen. Per fotograaf gaat het om 3-5 foto’s. En dan moet de verlichting goed worden afgesteld, zodat alle foto’s goed uitgelicht zijn.

Wat nu precies een goede foto is,
is altijd een onderwerp van discussie

De thema’s voor de foto’s
‘Op de ledenvergadering aan het begin van het jaar worden de thema’s voor het lopende jaar vastgesteld’, vertelt Berdi Venhuizen. Afgelopen jaar ging het om portretten, het ontwerpen van een alternatieve cover van een bestaand boek en om zogenaamde urban foto’s. Daarmee worden onderwerpen bedoeld als verlaten fabrieken, huizen of terreinen die in verval verkeren. Iedere fotograaf kan aan het einde van het jaar zelf bepalen welke foto’s hij of zij voor de tentoonstelling beschikbaar wil stellen. Bovendien wordt een samenhangende fotoserie getoond, waarvoor iedere fotograaf een foto heeft gemaakt. Op die manier ontstaat een veelzijdig overzicht van het werk van de fotografen van het afgelopen jaar, dat de moeite waard is om te gaan bekijken.

Activiteiten
Foto BE doet meer dan alleen fototentoonstellingen organiseren. Er worden workshops fotografie gegeven aan vrijwilligers van ContourdeTwern, er is een fotocursus voor leden van KBO, evenals voor leerlingen van groep 7 van de basisschool. Bij de jaarlijkse kersttocht worden foto’s gemaakt. Kortom, het is een bruisende club met veel activiteiten.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Lieselot van Elten

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op