Van 26 januari tot en met 5 februari worden de nationale voorleesdagen gehouden. Deze campagne is vooral bedoeld om kinderen het plezier van boeken te laten ervaren. De nadruk ligt vooral op het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf…
Van 26 januari tot en met 5 februari worden de nationale voorleesdagen gehouden. Deze campagne is vooral bedoeld om kinderen het plezier van boeken te laten ervaren. De nadruk ligt vooral op het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. Maar waarom zou je hier eigenlijk mee stoppen op het moment dat kinderen zelf kunnen lezen? Veel oudere kinderen vinden het nog steeds heerlijk om voorgelezen te worden. En ja, dat geldt ook pubers! Door het voorlezen van goedgekozen boekfragmenten kun je ze enthousiast maken om boeken te gaan lezen. En er zijn ook veel ouderen die het fijn vinden om voorgelezen te worden.
Voorlezen hoef je overigens niet zelf te doen. De opkomst van luisterboeken en diensten als Storytell geven aan dat er grote behoefte is om naar boeken te luisteren. Onderweg, tijdens een huishoudelijk klusje of ontspannen op de bank. Actief lezen of passief lezen, het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Deze keer vier voor-/lees-/luisterboeken:
Nep-echt – Hellen Bootsman
Een echte kinderboekentopper! Het is niet alleen grappig, het leest ook heerlijk weg, barst van de mooie illustraties en is daarmee een ideaal kinderboek om zowel uit voor te lezen als om zelf van te genieten. Een fijn verhaal over vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en vriendschap.
Oetje is een heerlijk personage. Stoer, lekker dwars, fantasierijk en met een warm hart. Gaandeweg het verhaal raken steeds meer mensen overtuigd van het feit dat ze niet gek, vies en belachelijk, maar juist bijzonder, vriendelijk en een echte doorzetter is. Oetje is soms wat naïef. Gejoel van het publiek interpreteert ze als aanmoediging en zelfs tegen de botte Thulia blijft ze vriendelijk. Je kunt als lezer niet anders dan van Oetje houden.
Het verhaal is geestig, maar bevat ook een paar belangrijke boodschappen. Zo komt Oetje erachter dat je niet altijd hoeft te winnen om een winnaar te zijn en ontdekt ze de waarde van vriendschap. Kinderen (en hun ouders) zullen snel van de vrolijke, dwarse, vriendelijke ontwapenende Oetje gaan houden.
Om voor te lezen vanaf 7, zelf lezen vanaf 8/9 jaar.
Jakob en de zeven gevaren – Jacques Vriens
Jakob en de zeven gevaren is een fijn nostalgisch boek met een tijdloos thema. Het boek geeft een mooi beeld van Nederland in de jaren ’50. Vriens tovert het fraai voor onze ogen. Hij schildert het straatbeeld met een mandenmaker, een schillenboer, een snoepwinkel en de winkel van oom Herman en tante Tilly waar onder andere hoelahoeps verkocht worden. Maar het is niet alleen suikerzoete nostalgie; de lezer maakt ook kennis met het hardvochtige schoolmeester Hoeben, de strenge moraal van de pastoor en de starre tante Tilly die Jakob de omgang met Claartje wil verbieden. Vriens beschrijft alles met de nodige humor, waardoor het nergens te zwaar wordt.
Jakob en de zeven gevaren is een leuk en leerzaam verhaal, want je leert er ongemerkt ook over typische jaren ’50 zaken als een boterham met tevredenheid, rock and roll en tbc. Het laat bovenal zien dat een kinderboek niet altijd groots en meeslepend, maar ook klein en intiem kan zijn.
Geschikt vanaf 10 jaar.
Op het geniale af- Benedict Wells
Een ijzersterke roadnovel. Maar daarnaast is het ook een psychologisch verhaal over psychische problemen, armoede, ongelijkheid en de zoektocht naar wie je bent en waar je vandaan komt. Benedict Wells weet deze onderwerpen heel lichtvoetig te verwerken in een verhaal dat jongeren echt zal aanspreken.
Samen met zijn beste vriend Grover en Anne-May besluit hoofdpersoon Francis op zoek te gaan naar zijn vader. Om dit te bereiken rijdt het drietal samen dwars door Amerika. Vriendschappen, relaties en hun eigen mentale gesteldheid worden zwaar op de proef gesteld.
Benedict Wells laat je op een ongedwongen manier nadenken over het leven. Tot aan de laatste bladzijde is het boek spannend. Als je denkt dat de ontknoping al voorbij is, staat je toch nog een verrassing te wachten. Kortom: dit boek is zeker een aanrader, maar laat je niet afschrikken door de eerste paar bladzijdes.
De sluimerende gruwel- H.P. Lovecraft
‘De sluimerende gruwel’ is eigenlijk meer een hoorspelbewerking dan een luisterboek. Het is een bewerking van het klassieke griezelboek van de cultschrijver H.P. Lovecraft. Hij was een Amerikaanse schrijver (Howard Phillips Lovecraft) van bizarre, fantasy, science fiction en horror boeken. Dé griezel-expert dus van vooral bloedstollende en ijzingwekkende verhalen.
Geert De Beelder leest het boek op geheel eigen wijze voor en dit gaat gepaard met levensechte en griezelige muziek. Dit geeft het boek echt iets extra’s want je hebt weinig fantasie nodig om in de sfeer te komen en je bevindt jezelf al snel ín het verhaal.
Dit luisterboek heeft vanwege de achtergrondgeluiden en muziek veel weg van een hoorspel. Het onweer op de achtergrond, piepende deuren en grommende geluiden dragen bij aan een unieke luisterervaring.
Meer recensies?
Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl. Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.
Tekst: Noortje de Kok
Je vindt er ook blogs over onderwerpen als luisterboeken, storytel en het belang van voorlezen
https://boekrecensiesblog.nl/luisterend-lezen-is-het-nieuwe-mindfulness/
https://boekrecensiesblog.nl/to-storytel-or-not-to-storytel/
https://boekrecensiesblog.nl/stop-nooit-met-voorlezen/
Agenda
12-09-2024 | Schrijfatelier 1&3 |
14-09-2024 | Cultuurproeverij/Open Monumentendag, Stg.Expo/Schalm/Bibliotheek |
14-09-2024 | Museum Onder d'n Hooizolder in het bakhuis: Tentoonstelling Trappistinnen Open Monumentendag |
14-09-2024 | Openstelling Monument Oude Raadhuis Voormalig gemeentehuis |
14-09-2024 | Theatervoorstelling De Wandelende Krijtjes |
15-09-2024 | Garagesale |
15-09-2024 | Ruilbeurs "De Torenhoek" |
Iets gevonden of verloren?
Wij maken de match