De Schakel
Reportage
Stichting VOTO-Toneel verovert harten

Twee keer een volle zaal in de Druiventros. Ruim 600 toeschouwers hebben vrijdag- en zaterdagavond kunnen genieten van de voorstelling ‘Het laatste avondmaal’. Het verhaal van het vertrek van de nonnen uit Koningsoord…, maar dan anders. Een klucht in 3…

Twee keer een volle zaal in de Druiventros. Ruim 600 toeschouwers hebben vrijdag- en zaterdagavond kunnen genieten van de voorstelling ‘Het laatste avondmaal’. Het verhaal van het vertrek van de nonnen uit Koningsoord…, maar dan anders. Een klucht in 3 bedrijven, geschreven door Vincent van Rijsewijk en geregisseerd door broer Harrie van Rijsewijk, stichting VOTO toneel

‘Niemand is zonder geheimen en niemand is zonder zonden’. Bij het avondeten in Koningsoord van de nonnen (Monique van de Pas, Saskia Broers en Anneliese Fleuren en Ans Vugs) en pastoor Jansen (Vincent van Rijsewijk) komt de onheilstijding. De volgende dag al moeten de nonnen vertrekken uit Koningsoord. Het avondeten blijkt het laatste avondmaal te zijn. Hulp Harry (Joep Vugs) helpt mee met het voorbereiden van de verhuizing. Tijdens het inpakken van hun spullen ontdekken de nonnen, hulp Harry en pastoor van elkaar dat ze er handeltjes, witwaspraktijken, gokwinsten en belastingontduiking op na houden. Hoogste tijd om schoon schip te maken.

De nonnen komen niet terecht in een nieuw klooster, maar in Kloosterstraat 1. Een tehuis voor min of meer ontspoorde kinderen, waar Sjef (Stefan Schuurmans) de scepter zwaait. De nonnen proberen samen met de kinderen zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor hun huisvestingsprobleem. Daarbij blijken de brutale kids toch over de beste ideeën te beschikken.

Trots
Vincent van Rijsewijk blikt terug op een aantal fantastische avonden. Samen met 6 jeugdleden (Jop en Lotte van Dongen, Isa van de Pas, Guusje van Rijsewijk, Meike en Niene Broers) wordt een prachtige avond geboden. Helemaal trots is hij, dat hij samen met zijn dochter Guusje op het toneel staat. ‘Er zijn vele avonden aan repetities aan voorafgegaan en we kunnen trots zijn op wat we hebben neergezet’.

Druiventros
De zaal in de Druiventros zat tot twee maal toe helemaal vol. De inboedel van ‘Au Raisin’ kon worden gebruikt op het toneel. Enig minpuntje was dat het voor de mensen achterin wat lastig zien was, doordat het toneel aan de lage kant was. Maar dat mocht de pret niet drukken. Hilarische sketches en woordspelingen, mooi samenspel tussen jong en oud en rollen die goed in balans waren zorgden voor een fantastische avond, gezien ook de vele leuke reacties die op de Facebook pagina terug te lezen zijn.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op