De Schakel
Nieuws
Start Foto-expositie in de Schalm over Duurzaamheidsvallei

Op zondag 31 oktober van 11.00 uur tot 15.00 uur zijn er prachtige foto’s en schilderijen zien in de gangen van De Schalm in Ons Koningsoord. Een aantal fotografen van FotoBE heeft diverse foto’s gemaakt die zijn opgenomen in een…

Op zondag 31 oktober van 11.00 uur tot 15.00 uur zijn er prachtige foto’s en schilderijen zien in de gangen van De Schalm in Ons Koningsoord. Een aantal fotografen van FotoBE heeft diverse foto’s gemaakt die zijn opgenomen in een boek over de Duurzaamheidsvallei, dat op 12 november verschijnt.

Ik zit aan tafel met Jan van Esch, lid van FotoBE en een van de fotografen, en Henk Hoppenbrouwers, voorzitter van stichting Duurzaamheidsvallei. Zij vertellen me over de totstandkoming van het boek en de samenwerking met Jan van der Straaten, de eindredacteur. Jan heeft al meer boeken over landschappen en duurzaamheid geschreven en is goed bekend in het gebied dat zich uitstrekt van Moerenburg tot de Moergestelseweg in Oisterwijk.

In juli 2019 benadert Jan de stichting Duurzaamheidsvallei: ‘Wij gaan een boek schrijven en jullie doen mee!”, vertelt Henk. Ter illustratie van het boek zijn vele foto’s nodig. Een deel daarvan komt van fotodatabase Saxifraga, van onder andere de flora en fauna in het gebied. Daarnaast wordt FotoBE gevraagd om foto’s te maken op verschillende locaties in de Duurzaamheidsvallei. Jan van Esch: ‘De fotografen zijn in groepjes onder leiding van Henk door het gebied gaan fietsen om uitleg te krijgen en inspiratie op te doen.’ Er is een lijst van locaties gemaakt, waarmee de fotografen aan de slag konden. ‘Door corona hadden de fotografen veel tijd’, vertelt Jan. Uiteindelijk zijn er ruim 700 foto’s gemaakt door zes fotografen. Jan van der Straaten heeft een voorselectie gemaakt en samen met Jan van Esch is de definitieve keuze tot stand gekomen.

“Wij gaan een boek maken en jullie doen mee!”

Vanaf zondag 31 oktober zijn de foto’s te bewonderen in Ons Koningsoord. Er zijn foto’s te zien van o.a. Moerenburg, het beekdal van de Voorste Stroom, het Galgeven, het Schaapsven, Mie Pieters, Zomerlust en van de vele dieren en planten in dit gebied. Niet alleen de fotografen, maar ook drie schilders zijn geïnspireerd geraakt door dit prachtige stukje natuur. Charlotte Filippini, Roos van Helvoirt en Rens Henquet exposeren enkele van hun schilderijen, gemaakt in de Duurzaamheidsvallei.

Nieuwsgierig geworden naar de foto’s en het boek? Stichting Duurzaamheidsvallei, FotoBE en de schilders ontmoeten u graag op 31 oktober van 11.00 uur tot 15.00 uur in Cultureel Centrum de Schalm, Trappistinnentuin 77 in Berkel-Enschot. Na die datum hangen de foto’s nog tot eind 2021 in de serre en de garderobe van De Schalm. Het boek is vanaf 12 november te koop voor €29,95.

 

Tekst: Lieselot van Elten

Foto’s: FotoBE

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op