De Schakel
Jeugd
Speurtocht met Beloning voor de vinder van het Fabergé ei

Een bijzonder ei en dat met Pasen Boer Jan leest voor uit de krant: ‘Juwelierszaak Weijtmans in Koningsoord is overvallen door twee boeven. Zij hebben een Fabergé ei gestolen uit de etalage. Het signalement: een dunne en een dikke boef.…

Een bijzonder ei en dat met Pasen

Boer Jan leest voor uit de krant:

‘Juwelierszaak Weijtmans in Koningsoord is overvallen door twee boeven. Zij hebben een Fabergé ei gestolen uit de etalage. Het signalement: een dunne en een dikke boef. Graag iedereen goed opletten. Er is een beloning uitgeloofd voor de vinder van het gouden ei.’  ‘Wat is dat een Fabergé ei?’ knort Knorretje. ‘Fabergé-eieren zijn juwelen in de vorm van paaseieren,’ zegt boer Jan en hij vouwt de krant dicht.

’s Avonds maakt Knorretje met Kukie een rondje over het terrein. Alles is in rust. Morgen is het Pasen. Paashaas Lepus slaapt nog een paar uurtjes voordat hij de eieren gaat rondbrengen.

Knorretje zet Kukie af bij de kippenren. Onderweg naar de varkensstal hoort hij stemmen. Een dunne en een dikke man lopen over het erf.

‘Karel, we moeten een slaapplaats zoeken. De politie mag ons niet vinden.’

‘Ssst, Boris ik hoor wat,’ fluistert Karel.

‘Het is maar een varken,’ zegt Boris, ‘die scharrelt hier nog rond en zal heus niets doen.’ Knorretje knort een paar keer en houdt zich verder van de domme. De boeven lopen naar de schuur waar Lepus slaapt. ‘Ik zie hier een mooie verstopplek voor het Fabergé ei,’ fluistert Boris. ‘Het is een kar vol met paaseieren. Daar valt dit ei niet op. Morgen halen we het ei er weer tussenuit.’

‘Goed idee,’ zegt Karel.

Knorretje volgt alles wat de boeven doen, maar dat weten ze niet!

‘Boris, we kunnen hierboven op het zoldertje slapen,’ zegt Karel, ‘dan kunnen we het ei in de gaten houden.

De mannen gaan slapen. Knorretje loopt zachtjes naar de kar met de paaseieren en haalt voorzichtig het Fabergé ei eruit. Hij gaat een nieuwe verstopplek zoeken.

Even later wordt Lepus wakker, rekt zich uit en snift: ‘Een goede paasnacht.’ Hij knabbelt aan een worteltje en gaat met zijn kar eieren rondbrengen.

Boris wordt wakker. Hij kijkt vanuit het zoldertje naar beneden en ziet de kar met paaseieren niet meer. ‘Hee Karel, de kar met ons ei is gestolen.’ Karel ziet op de grond wielafdrukken van de kar. Hij roept: ‘Boris kom, we gaan dit spoor volgen.’ Een stukje verderop zien ze de kar. De boeven zetten het op een lopen. Als ze bij de kar zijn, zien ze Lepus er voor lopen. Boris zegt tegen Lepus: ‘Zo meneertje, al vroeg op pad?’ ‘Ja, ja,’ snift Lepus, ‘ik moet de paaseieren rondbrengen, dat doe ik altijd met Pasen.’ Boris geeft Karel een knipoog en zegt: ‘Kunnen we u soms helpen? Met zijn drieën ben je sneller klaar dan alleen.’ ‘Dat vind ik fijn,’ zegt Lepus.

De boeven willen natuurlijk helpen om zo het Fabergé ei terug te vinden. Boris en Karel brengen de eieren rond. Maar hoe ze ook voelen en zoeken: geen Fabergé ei!

Terug op de boerderij pakken ze Lepus vast. ‘Zeg paashaas, waar heb jij ons Fabergé ei gelaten?’

‘Farbargé ei? Ik weet niets van een Fabergé ei,’ snift Lepus verschrikt.

‘Maar wij wel,’ knort Knorretje en achter Lepus staan de dieren van de Beestenboel. De boeven kunnen niet wegkomen. Even later komt de politie de boeven in de boeien slaan.

Kukie kraait: ‘Hoera voor Knorretje, maar waar heb jij het ei verstopt?’

 

‘Ik heb het Fabergé ei aan mijn grote vriend Ekkie de ekster gegeven,’ knort Knorretje.

Kukie valt bijna om van schrik en kraait: ‘Wat? Aan Ekkie? Dat is zelf een juwelendief, waarom aan hem?’

‘Ekkie kan vliegen, is een sterke vogel en ik vertrouw hem. Daar komt hij net aanvliegen. Ik ga eens vragen of het gelukt is. Ekkie heb je het ei afgeleverd bij juwelier Weijtmans?’

Ekkie schudt zijn hoofd en krast: ‘Ik vloog richting Koningsoord met het ei in een zakje. Het ging allemaal goed, maar plotseling scheurde het zakje open en het ei viel naar beneden. Ik kon er niets aan doen. Ik heb overal gezocht, het ei moet ergens in het winkelcentrum liggen.’

‘Dan zit er maar een ding op,’ knort Knorretje, ‘we vragen aan alle kinderen van Berkel-Enschot om het Fabergé ei te gaan zoeken.’

 

SPEURTOCHT met BELONING

Op winkelcentrum Koningsoord hangt in 19 etalages een letter. Iin de letter staat ook een cijfer. Zet de letters hieronder op het juiste nummer. Nu vormen deze 19 letters de gouden tip en wijzen je naar de vindplaats en de plek waar het ei veilig bewaard wordt.

Als je het ei gevonden hebt, schrijf je je antwoord op:
1. zin met de gouden tip
2. vindplaats
Lever je antwoord in bij Figlio by Geerts Schoenen, Koningsoord 91 of mail je antwoord naar: puzzel@schakel-nu.nl
Inleveren kan tot zaterdag 6 april.
Onder de goede antwoorden wordt een mooie beloning voor de eerlijke vinder uitgereikt.

De winnaar wordt bekend gemaakt in de Schakel van 10 april.
Heel veel succes met speuren!’

GOUDEN TIP:

[] E _ [] [] [] V [] N _ [] [] [] [] E [] _
[] [] [] [] E [] _ [] E [] _ [] []  T

VINDPLAATS: __________________________________

Naam:………………………………
Leeftijd: ……………………………
woonplaats………………………..
e-mail adres:………………………

Telefoonnummer: …………………

Vrolijk Pasen!

About the author

Related Posts