De Schakel
Spectaculaire Menwedstrijd Heukelom

Op zaterdag 8 en op zondag 9 april 2017 vinden de jaarlijkse Nationale Menwedstrijden plaats op het terrein van verschillende eigenaren en omwonenden in Heukelom. Strakke blauwe luchten, zon, paarden en pony’s; stralende dagen die voor de menwedstrijd liefhebber veelbelovend…

Op zaterdag 8 en op zondag 9 april 2017 vinden de jaarlijkse Nationale Menwedstrijden plaats op het terrein van verschillende eigenaren en omwonenden in Heukelom. Strakke blauwe luchten, zon, paarden en pony’s; stralende dagen die voor de menwedstrijd liefhebber veelbelovend zijn!

Verscheidenheid aan publiek

“Voor jong en oud” is een uitspraak die voor dit evenement op het lijf geschreven lijkt. Uiteraard komt het publiek voor het spektakel van de menwedstrijd voor enkel, tandem, twee- en vierspannen paarden en pony’s. Maar er is ook aan de allerkleinsten gedacht. Er staat een springkussen waar de kinderen hun energie op kwijt kunnen, een creatief bedachte zandbak in een lage container en een heus kinderboerderijtje waar geitjes, kippen, eenden en konijnen geaaid mogen worden.

Samengestelde menwedstrijd

Deze wedstrijd bestaat uit drie verschillende onderdelen; de dressuur, een vaardigheidsproef en een marathon. Bij het dressuur onderdeel wordt door een jury onder andere de rust, regelmaat van de zogenoemde gangen, de soepelheid en de juiste houding van de paarden in beweging beoordeeld. De vaardigheidsproef toetst de gehoorzaamheid en soepelheid van de paarden en de behendigheid van de koetsier. Tot slot is er een marathon; het zwaarste en meest spectaculaire onderdeel van de menwedstrijd.

Marathon

De marathon die op zondag verreden wordt, mag met recht spectaculair genoemd worden. Over een lengte van ongeveer 15 kilometer worden in twee trajecten verschillende afstanden en snelheden gereden. Hoewel de toeschouwers zich langs het traject verspreid hebben, is het B-traject waarbij 6 spectaculaire hindernissen genomen moeten worden een ware publiekstrekker. Terwijl de zon hoger komt te staan en temperatuur stijgt, lukt het een van de deelnemers, Jos Gerlings, met flinke snelheden en opspattende modder om zijn voorsprong van de vorige dag te behouden.
Veel mensen zijn op de fiets gekomen om alles van het traject goed te kunnen volgen. Tussen het aanschouwen is er natuurlijk ook tijd voor een lekker drankje en een snack en paardeneigenaren en verzorgers kunnen bij de kraam met artikelen voor de aangespannen paardensport hun hart ophalen.

Al met al zorgde de goede organisatie, het prachtige weer en de vaardigheden en behendigheid van de paarden, pony’s en koetsiers voor een gemoedelijke, gezellige en sportieve wedstrijd!

Tekst: Kelly Heijzelaar
Fotografie: Peter Timmermans

About the author

Related Posts