De Schakel
Pennenstreek
Speciale Verhalenboom

Op een mooie voorjaarsdag werd er bij mij aangebeld. Bij de voordeur stonden 3 kinderen. Twee kinderen hadden hun skeelers aan, de ander had een plaid onder de arm. Met onthutste ogen en met grote verontwaardiging vertelde ze me dat…

Op een mooie voorjaarsdag werd er bij mij aangebeld. Bij de voordeur stonden 3 kinderen. Twee kinderen hadden hun skeelers aan, de ander had een plaid onder de arm. Met onthutste ogen en met grote verontwaardiging vertelde ze me dat er van dat speciale boompje takken waren afgebroken. Ze vonden dat dit toch niet zomaar kon. Op dat moment voelde ik me te ziek om met ze mee te lopen maar ik beloofde hun iets te gaan ondernemen, zodra het weer kan.

 

Beste lezers van de Schakel u zult denken waarom al deze commotie en waar gaat dit over.

Deze kinderen weten dat dit boompje een klein natuurlijk monumentje is voor Tessa Steennis Molenaar. Zij had in 2007 een Kinder Advies Raad Tilburg (KARTilburg) opgericht met als doel om samen met kinderen gevraagd of ongevraagd instellingen en bedrijven op een onconventionele wijze advies te geven. Het zijn grote woorden maar met simpele ideeën konden deze instellingen toch het verschil maken voor kinderen die bijvoorbeeld te maken hebben met armoede.

Om een paar voorbeelden te geven:

  1. Deze kinderraad heeft het voor elkaar gekregen dat er jaarlijks een cadeautje in de maand December voor de kinderen van de voedselbank komt en dan niet alleen voor de allerkleinste, maar ook de vaak vergeten groep in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.
  2. Voor kinderen die niet over een fiets beschikken werden leenfietsen geregeld zodat de basisschoolleerlingen toch mee konden doen aan de uitjes die per fiets georganiseerd werden.
  3. Er is een schoolonderzoek geweest onder alle middelbare scholen binnen de gemeentegrenzen met de vraag welke middelbare school het beste vangnet heeft voor de jongeren die te maken hebben met armoede.

 

Dit zijn zomaar drie voorbeelden uit een lange reeks van activiteiten die deze kinderraad gerealiseerd heeft.

Helaas ging in 2017 Tessa de KARTilburg verlaten en om een aandenken te geven hebben de KART leden, in samenwerking met de gemeente, een boom voor Tessa gepland.

Deze boom staat in Berkel-Enschot op de hoek Durendaelweg / Berkelseweg in het plantsoen. Jaarlijks kwam men nog bijeen om onder de boom naar elkaar te luisteren. Nu zijn het kinderen van Berkel-Enschot die bij goed weer onder het boompje gaan zitten of liggen om naar elkaar te luisteren. Soms, als ik ze aantref, luister ik ook naar hun of vertel ze een verhaaltje.

De kinderen die bij mij aan de deur stonden weten dit. Nadat ik me weer beter voelde ben ik alleen op onderzoek uitgegaan en ik kan ze geruststellen.

Er zijn dode takjes afgebroken misschien wel door de wind.

Ze zijn waarschijnlijk opzoek naar verhalen die je onder de Kartboom terugvindt.

En zo heeft Berkel-Enschot toch een eigen verhalenboom.

 

Betty Jansen van den Elshout

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op