De Schakel
Reportage
Slotweekend Groeten uit Berkel-Enschot

Groeten uit Berkel-Enschot. Als op een oude ansichtkaart, toont het dorp waar ze trots op is. En dat is nogal wat, zo bleek ook afgelopen zaterdag en zondag. Op maar liefst twaalf locaties was er van alles te horen, zien…

Groeten uit Berkel-Enschot. Als op een oude ansichtkaart, toont het dorp waar ze trots op is. En dat is nogal wat, zo bleek ook afgelopen zaterdag en zondag. Op maar liefst twaalf locaties was er van alles te horen, zien en beleven. Van oude herinneringen, het huidige dorpsleven en gericht naar de toekomst met misschien wel een smoothiebar.  

Als het fluitje scherp in je oren klinkt, stap je naar binnen in het oude wachtlokaal. De geluidsband start en je hoort de trein over het spoor denderen. De trein mindert vaart. In de verte klokgelui en vogeltjes. “Halte Berkel-Enschot”, roept de conducteur in de hoorn van een oude bakelieten telefoon aan de wand.  Zekers. We hadden ooit een eigen treinstation. Vanaf 1898 als startpunt van de nieuwe tijd.  De andere conducteur kijkt stuurs vanonder zijn diensthoed en vraagt de aanwezige reizigers wat hun droombestemming is. Dat resulteert in vele briefjes met bestemmingen op de oude houten balken aan het plafond. Van Zandvoort aan zee tot Canada en China. De trein staat symbool voor de reis door de tijd. Van stoom naar stroom. Alles was mogelijk per spoor. Vooral vervoer van graan, steenkool en vee. In de jaren twintig verliest het spoor het van het water. Met de komst van de scheepvaart over het nieuwe Wilhelminakanaal is de treinhalte op een dood spoor belandt en in 1938 stopt de laatste trein. Het stationskoffiehuis bleef. 

Muziekvereniging Concordia waren pas net op gang gekomen, sinds het ontstaan in 1934. Dit weekend was het bij ’t Muziekhuis naast boerderij Denissen dan ook volop feest. Zaterdagavond een 85-jarig jubileumfeest voor alle leden en oud leden. Op de zondag kwamen zeven bevriende bands muziek spelen. Zelf heeft muziekverenging Concordia drie orkesten. Ze zijn een bloeiende vereniging met tachtig spelende leden. Ook het oudste lid Cees van de Ven speelt nog altijd mee op zijn Euphonium. Dat is een duur woord voor bariton leggen ze achter de bar uit. Als ik dan nog vragend kijk, dan zeggen ze lachend: “een kleine tuba. Anders kom zondag maar luisteren”, roepen ze. Concordia is echt een vereniging die zich laat zien in het dorp. Zoals bij de nieuwjaarsreceptie, de intocht van Sinterklaas en de avondvierdaagse. 

Concordia was vroeger ook het café met zaal van Frans en Jeanne Vromans aan de Brendersstraat. Vernoemd naar de langst zittende burgermeester Cornelis Brenders (1881-1929).In zijn ambtsperiode werden de twee kerken en het treinstation gebouwd. In eetcafé Vos staat een kleine bioscoopopstelling met doorlopend de film over de mensen, de gebouwen en de verandering van het Brendersstraatje. Natuurlijk passeert ook de bekende D’n Giel op het doek. Giel van Beurden woonde in het oude gemeentehuis van Berkel en had in de raadskelder zijn café-cafetaria. Hilarisch zijn de oude voetbalfoto’s van F.C. De Giel. Op huisnummers 5 en 7 stond een markant gebouw met een statige trapopgang. Links was de boevencel in de kelder en rechts de woning van de veldwachter. De honderdste verjaardag van straatbewoner Graat Kuipers werd in de zaal Concordia gevierd. Nu dansen daar de groepen van dansschool Van Opstal en dat trekt veel bekijks. 

Boerderij Denissen laat op de zolder een toneelspel zien over het grote gezin met minstens negen kinderen. Familie Heinrichs heeft zojuist het tafereel aanschouwt. Ze zijn thuis maar met vieren en wonen sinds twee jaar in het dorp. De kinderen zijn nogal onder de indruk en ze vonden het vooral een zielig verhaal. “De kleinste van het grote boerengezin moest het ontgelden en maar zien hoe tie aan eten kwam”. Wat hun leukste bezoekje was vandaag? “De magic smoothie in een huis in de Jan Tinbergenlaan. Het leek wel een huisbezichtiging want we kwamen via de achtertuin, keuken en woonkamer helemaal door het huis. Het begon in een tentje op de oprit. Pa die liep in zijn ochtendjas en was slecht gemutst. Totdat de kinderen een speciale smoothie gingen maken voor hun ouders. Opeens zijn de kinderen de baas. Ze bakken pannenkoeken en doen van alles, totdat de smoothie is uitgewerkt.” Ook Rinus van der Loo vertelt enthousiast over zijn mooiste ervaring van vandaag. “Zonder twijfel het spook van De Lange Akker. Dat was goed gespeeld door mevrouw Maria Swagemakers-Janssens”. Honderd jaar geschiedenis in de villa was hier te zien. 

De scouting heeft met haar veertig jaar bestaan ook een jubileumjaar te pakken. Ze hadden flink uitgepakt op het grote veld voor de boerderij. De jeugd stuntelde over de touwen om van boom tot boom te komen. Een kampvuur, stoere canvastent en houten bouwsels vastgezet met touw: dat is de scouting ten voeten uit. 

Ga voor het volledige artikel en het foto-album naar onze website www.schakel-nu.nl

Tekst: Ellen van Slooten
Foto’s: Coen Brekelmans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op