De Schakel
Van Sint Job tot Boeddha: een pelgrimsreis door multireligieus Brabant

Sint Joblezing op woensdagavond 3 mei door Paul Spapens De jaarlijkse Sint Joblezing in de Sint Caeciliakerk van Enschot wordt dit jaar gegeven door Paul Spapens. Op woensdagavond 3 mei vertelt hij het fascinerende verhaal van het Brabant ná de…

Sint Joblezing op woensdagavond 3 mei door Paul Spapens

De jaarlijkse Sint Joblezing in de Sint Caeciliakerk van Enschot wordt dit jaar gegeven door Paul Spapens. Op woensdagavond 3 mei vertelt hij het fascinerende verhaal van het Brabant ná de ontkerkelijking.

De Brabanders zijn geloviger dan ooit. Maar het Christendom heeft wel in moeten schikken voor tientallen andere religies en vormen van spiritualiteit. De titel van de lezing luidt ‘Van Sint Job tot Boeddha: een pelgrimsreis door multireligieus Brabant’.

De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. De Stichting Sint Job die de lezing organiseert trok de eeuwenoude bedevaart naar Enschot in 1990 een nieuw jasje aan. Door deze modernisering werd de traditie gered en ze is nu nog steeds springlevend. Een van de onderdelen van deze pelgrimage-nieuwe-stijl is een jaarlijkse Joblezing waarmee de stichting het verhaal van Sint Job een hedendaagse vertaling en verdieping wil geven.

In de loop van de jaren is de Joblezing uitgegroeid tot een begrip, dit mede dankzij de mensen die de lezing hebben gegeven. We noemen er slechts enkelen: Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant, Generaal Van Uhm, oud-premier Van Agt, Antoine Bodar, rabbijn Awraham Soetendorp.

Geloviger dan ooit
In deze illustere reeks schaart zich nu Paul Spapens (1949). Hij is een in Brabant bekende dagbladjournalist en publicist, gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit. Hierover publiceerde hij tientallen boeken en geeft hij veel lezingen. Onder meer schreef hij ook over de Sint-Job-verering in Enschot. Een belangrijk onderdeel van immaterieel erfgoed en identiteit wordt gevormd door het (volks)geloof. Dit is in woord en daad een specialisme van Paul Spapens. Behalve erover schrijven organiseerde hij processies, tentoonstellingen en fietstochten.

In oktober 2015 publiceerde hij samen met zijn collega, theologe Marieke Boerefijn het boek Zin in Brabant. Dit boek beschrijft het Brabant van ná de ontkerkelijking. Het laat zien dat er in het hedendaags Brabant tientallen verschillende religies en vormen van spiritualiteit bestaan. Dit boek vormt mede de basis van de Joblezing van Paul Spapens, die al zijn kennis op het gebied van volksgeloof, immaterieel erfgoed en identiteit inzet om er een boeiende avond van te maken. Paul Spapens laat zien dat de Brabanders na de ontkerkelijking geloviger zijn dan ooit. En ook dat het Christendom op verrassende manieren opnieuw wortel schiet in het eens oer-katholieke Brabant.

Tekst: Redactie DNS (Bron: Stg. St. Job Jos Loonen)
Foto: Erwin Klaasse
[fotobijschrift] Paul Spapens geeft een lezing over het Driekoningenzingen in de Hasseltse kapel.

 

 

About the author

Related Posts