De Schakel
Reportage
Sfeervolle kersttocht 2017

Bij binnenkomst in de Berkelse kerk klinkt vrolijke kerstmuziek en schuifelen bezoekers door de levensgrote kerststal. De sfeer zit er al goed in bij de kersttocht van dit jaar; oma zingt en danst met haar kleinkind en een glimlach siert…

Bij binnenkomst in de Berkelse kerk klinkt vrolijke kerstmuziek en schuifelen bezoekers door de levensgrote kerststal. De sfeer zit er al goed in bij de kersttocht van dit jaar; oma zingt en danst met haar kleinkind en een glimlach siert hun gezicht.

Berkelse kerk
De jaarlijkse kersttocht wordt dit jaar voor de 17e keer door de Johannes XXIII Parochie georganiseerd. De locatie van de tocht is afwisselend in Berkel, Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Dit jaar was Berkel aan de beurt met de Berkelse kerk als startpunt. De kerk is mooi aangekleed en middenkoor Concordia brengt vrolijk en enthousiast kerstliederen ten gehore.

Start
Voor de kerk verzamelen zich groepjes mensen, kinderen dragen lampionnetjes bij zich en iedereen is warm aangekleed en bewapend met paraplu’s; het weer is koud en nat. De gure omstandigheden zijn echter voor velen geen belemmering, er lopen zo’n 2000 mensen mee. Een man met een mooie grote lantaarn in de hand gebaart richting de Pastoor Goosensstraat, waar de kinderen een formulier kunnen krijgen om mee te doen aan een letterspeurtocht.

Kersttocht
De tocht wordt gedomineerd door de vele koren die kerstliedjes zingen. De verscheidenheid is groot; sommige koren bestaan vooral uit vrouwen, zoals koor Pistache, ook is er een mannenkoor genaamd “de Klomp” dat in boerenkiel en op witte klompen zingt en speelt. Tevens spelen een drietal leerlingen van Toonaangevend muziek van o.a. Amy Winehouse. Menig huis is op verzoek van de organisatie in kerstsfeer gebracht; vuurkorven branden, bomen en planten zijn met kerstverlichting versierd en mensen drinken gezellig een gluhweintje in hun tuin. Onderweg worden er kerstkransjes en -koekjes, warme chocolademelk en gluhwein uitgedeeld.

Ons Koningsoord
Ook in en rondom Koningsoord is vanalles te zien en horen. Je kan met de kerstman op de foto in de tuin van het kinderdagverblijf en de paden zijn mooi verlicht met fakkels. In de Kapittelzaal is een expositie van miniatuur kerststallen, o.a. één helemaal gemaakt met Playmobil. Ook jongerenkoor Pippijn is van de partij; hun stemmen reiken ver in de prachtige oude kapel.

Deze regenachtige, maar zeer sfeervolle editie van de kersttocht 2017 is een mooi begin van de komende kerstperiode. Fijn feestdagen allemaal!

Klik hier voor het fotoalbum van de Kersttocht
Klik hier voor de video van de Kersttocht

Tekst: Kelly Heijzelaar
Fotografie: Peter Timmermans
Video: André Oude Vrielink

 

 

About the author

Related Posts