De Schakel
Reportage
Schoonheid in brons Daphne du Barry

In de prachtige tuin van Abdij Koningshoeven staan de beelden van Dapné du Barry losjes gerangschikt. Op een mooie nazomerdag lopen er veel mensen rond om de beelden te bewonderen. Je loopt langs de beelden en bent verbaasd hoe zulke…

In de prachtige tuin van Abdij Koningshoeven staan de beelden van Dapné du Barry losjes gerangschikt. Op een mooie nazomerdag lopen er veel mensen rond om de beelden te bewonderen. Je loopt langs de beelden en bent verbaasd hoe zulke zware beelden goed kunnen blijven staan.

Aan het begin van de rondwandeling staat het beeld van Dame Fortuna. Ze heeft de Hoorn des Overvloeds. Ze is geblinddoekt, want niemand weet wanneer het lot je goed gezind is. Je kunt de beelden van alle kanten bekijken en ze staan ver van elkaar, zodat het enkele beeld goed tot zijn recht komt. Dit beeld van Dame Fortuna is ook te vinden in het Casino de Monte Carlo en het Loterij Museum in Brussel. Daphné du Barry maakt graag beelden van atletische figuren, die op de grasvelden van de tuin ook te bewonderen zijn. De beelden de La Trapéziste, Jogging en La Barre fixe zijn daarvan mooie voorbeelden

Ook van religieuze momenten maakt ze beelden zoals het doopsel van Koning Clovis door de Heilige Remigius. Dat beeld staat in Reims voor de basiliek; het is in 1996 door paus Paulus II onthuld. Een beeld van Johannes de Doper is te vinden voor de basiliek van St. Jan De Goede Herder in Laren.

Inspiratiebronnen
‘Mijn inspiratie komt uit mijn geloof, de natuur en uit mijn talloze bezoeken aan musea. Ook lees ik veel over geschiedenis, kunst en religie. Ik wens ook een spirituele dimensie in mijn beelden te brengen’, aldus de kunstenares.

Beelden in brons
Een beeld in marmer ontstaat doordat de beeldhouwer een stuk marmer met een hamer en beitel zodanig bewerkt dat er een figuur overblijft. Als je er dan iets afhakt, kun je het nooit meer op het marmerblok krijgen. Bij brons werk je precies andersom. Je bouwt het beeld op. Via een groot aantal stadia kun je uiteindelijk het bronzen beeld in de mal gieten. Het resultaat van al dat werk kun je in de abdijtuin bewonderen. Maar ook een bezoek aan haar website http://www.daphne-dubarry.com/  is de moeite waard. Van haar staan een dertigtal monumentale beelden op allerlei plaatsen over de wereld zoals in Europa, USA, Hong Kong, Canada, etc.

De tentoonstelling is nog t/m zondag 23 september dagelijks gratis te bezoeken van 12:00-18:00 uur in Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

Klik hier voor de fotoreportage van de beeldententoonstelling

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts