De Schakel
Reportage
Schaatspret op de ijsbaan

De ijzers werden ondergebonden  De ijsmeesters houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Een langere tijd vorst betekent dat het kan: een schaatsbaan. Oftewel schaatsplezier voor jong en oud in het hart van het dorp. Waar tijdens Koningsdag het grasveld…

De ijzers werden ondergebonden

 De ijsmeesters houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Een langere tijd vorst betekent dat het kan: een schaatsbaan. Oftewel schaatsplezier voor jong en oud in het hart van het dorp.

Waar tijdens Koningsdag het grasveld bezaaid is met tweedehands koopwaar, is het nu bedekt met een laag ijs. Sinds donderdagavond 15 december is de schaatsbaan aan de Burgemeester Brendersstraat geopend voor schaatsliefhebbers. Als je aankomt, hoor je de ijzers het ijs raken. Het is kleinschalig, overzichtelijk en omheind. Een kleutertje gaat voorzichtig het ijs op met botjes omgebonden. Haar vriendinnetje met snowboots aan volgt. Ze houden elkaars handje stevig vast. Eerst nog wat onwennig en weloverwogen hun voetjes plaatsend, maar later schaterlachend. Ze hebben de grootste lol.

 

Winterse sferen

Er klinkt een vrolijke Jingle bells door de boxen. Het geeft het geheel een kerstachtige sfeer. Ondanks dat het stevig vriest, hebben de schaatsers het niet koud. Ze zijn lekker in de weer. Dat er wat bobbeltjes in het ijs zit, hindert hen niet. Sommigen zijn al aardig vaardig. Er worden pirouetjes gedraaid. Met het grootste gemak wordt een been opgetild en slechts met een been over het ijs gegleden. Weer een ander glijdt met een been gehurkt over het ijs.

Voor wie toch even op wil warmen, is er warme chocolademelk, glühwein en knakworst voor een klein prijsje. ‘Het gaat niet om omzet,’ zegt de dame die een beker met dampende chocolademelk vult ‘maar om het samenzijn’. En dat is het zeker, een gezellig samenzijn voor kinderen, jongeren, ouders en grootouders in winterse sferen!

Vrijwilligers

De ijsmeesters zijn overdag, in de avond en zelfs ‘s nachts druk in de weer om het ijs schaatsklaar te maken. Het ijs moet geprepareerd worden: gaten vullen, schoonvegen en opnieuw laagjes opspuiten. Een tijdrovende klus, maar als ze het plezier zien dat bezoekers hebben, dan hebben ze dat er voor over. Zonder vrijwilligers, geen schaatsbaan. Dus een big shout out naar de ijsmeesters: Camiel Potters, Wim Hamers, Bram en Joep van den Berg, Paul de Backer, Mari Hamers en Freek Slegers. En natuurlijk naar de crew van Koek en Zopie: Monique van Opstal, Irma van den Berg, Tessa de Backer, Jet van Doremalen, Sandra van den Corput, Petra Hamers, Lian Brekelmans, Mieke van de Loo, Claudia Kuijper en Logan Potters. Zij hebben dit van 15 t/m 18 december mogelijk gemaakt.

Tekst: Simone van Zundert

Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op