De Schakel
Reportage
Schaatspret in Berkel-Enschot!

Na veel regen, popte ineens de – (min) in de weersvoorspellingen op. Zou het gaan gebeuren…  De vele regen had voor een mooie natuurplas gezorgd bij Boerderij Denissen. Wat dagen en nachten vorst, het zou moeten lukken. En jawel op…

Na veel regen, popte ineens de – (min) in de weersvoorspellingen op. Zou het gaan gebeuren…  De vele regen had voor een mooie natuurplas gezorgd bij Boerderij Denissen. Wat dagen en nachten vorst, het zou moeten lukken. En jawel op woensdag kon er echt geschaatst gaan worden.

De dagen daarvoor fietste ik al een paar keer langs om te kijken of de vorst zijn werk deed en dat was het geval. De schaatsen kon ik net al vele andere dorpsgenoten uit het vet gaan halen.

  

Als je aan Nederland denkt in de winter, dan zie je toch de plaatjes van dichtgevroren slootjes en wateren bij de weilanden en oude boerderijen voor je. Hier was het deze week niet anders, we hadden een prachtig decor voor de schaatsbaan in het dorp. Natuurijs met een historische boerderij op de achtergrond, omringt door (kastanje)bomen, dat lieten vele fotografen niet aan zich voorbij gaan. Dit tafereel moest op de gevoelige plaat worden vastgelegd, dit was iets unieks. Ik sprak een man die snel een foto kwam maken voor z’n dochter die in Spanje was, ‘dit moet ze zien’, zo zei hij.

 

Wat reacties langs de ijsbaan:

 ‘Ik vond het zo leuk…’, ‘Mogen we nog even…’, ‘Ik kan echt al goed schaatsen…’, ‘Mooi dat dit hier kan…’, ‘Voel jij je tenen nog?’

Natuurlijk het was koud, maar dat deerde de meeste mensen niet die kwamen schaatsen en glijden op het ijs. Er waren kinderen die voor het eerst op het ijs stonden, papa en mama die toch ook wel bang waren om te vallen, er werd geijshockeyd… Er werd genoten door jong en oud.

In de avond kon je lekker verder schaatsen, sfeervolle lampen en muziek complementeerden het geheel. Boerderij Denissen zorgde voor de bar, licht en geluid en Muziekvereniging Concordia zette de vlaggen buiten en deelde in de avond glowlights uit. De meeste kinderen gingen een stuk later naar bed, maar ach wat maakt het uit, alles voor dat mooie wintergevoel.

Laten we een deal sluiten met de weergoden, er mag een tijd regen vallen als het daarna een poos goed gaan vriezen. Dit willen we natuurlijk ieder jaar wel. Dat ik dit nog zou zeggen, ‘Dank je wel regen dat je dit mede mogelijk hebt gemaakt!’

Op de foto: Fien, Roos en Phiene

 

Tekst en foto’s: Ellen de Visser
hoofdfoto: Joop Peters

About the author

Related Posts